Ethereum zal aanzienlijk schaarser worden na The Merge

Volgens de laatste statistieken is er momenteel ruim 2,35 miljoen Ether (ETH) verbrand sinds de implementatie van Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559. Als we kijken naar dollarwaarde, werd er meer dan $8,1 miljard verbrand in de loop van negen maanden.

EIP-1559 een groot succes

Ongeveer 288 dagen geleden implementeerden Ethereum-ontwikkelaars EIP-1559, een upgrade van de regelset die in feite het algoritme veranderde dat was gekoppeld aan de transactiekosten van het netwerk. De upgrade zorgt ervoor dat het de basisvergoeding per transactie verbrandt.

Sinds de London hard fork van 5 augustus 2021, nadat EIP 1559 in de codebase was gecodificeerd en live was, is 2,35 miljoen Ether met een waarde van $8,10 miljard op het moment van schrijven voor altijd vernietigd. De dag nadat EIP 1559 was geïmplementeerd, legde Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin uit dat de verandering “absoluut het belangrijkste onderdeel van [de] London [upgrade]” was.

Gedurende de afgelopen 24 uur is er 2.396 Ether ter waarde van $4,63 miljoen verbrand. Op 1 mei 2022 zag het netwerk de grootste dagelijkse verbranding ooit met 71.718 Ether ter waarde van $138,78 miljoen. Het op één na hoogste dagelijkse record was op 10 januari 2022, toen 19.424 ETH ter waarde van ongeveer $37,5 miljoen die dag werd vernietigd.

De grootste aandrijver van de spreekwoordelijke vuurkorf is momenteel OpenSea, aangezien de NFT-markt 229.925 ETH heeft verbrand over 14.639.327 transacties. Gas dat voor de overdracht van Ether wordt gebruikt, heeft in totaal 207.072 ETH verbrand en Uniswap V2 heeft 131.457 ETH verbrand.

The Merge is de volgende stap naar schaarste

Hoewel de EIP-1559 een grote protocolwijziging was, zal de volgende grote verandering zijn wanneer The Merge wordt toegepast. Op dat moment zal Ethereum overgaan op een volledig proof-of-stake (PoS) netwerk van zijn huidige proof-of-work (PoW) consensusalgoritme.

Voorstanders van Ethereum bereiden zich al voor op The Merge, omdat ze vermoeden dat de verandering ergens deze zomer zal worden geïmplementeerd. Onlangs, op 17 mei, lanceerde het op Ethereum gerichte softwarebedrijf ConsenSys een vroege toegangsversie van “Bonsai Tries”, die de officiële Merge-overgang een paar stappen voor wil zijn.

Bovendien zei Ethereum-ontwikkelaar Preston Van Loon op de recente Permissionless-conferentie dat het publiek The Merge in augustus zou kunnen verwachten. Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko heeft tevens onlangs uitgelegd dat The Merge waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2022 live zal gaan. Beiko legde verder uit dat hij denkt dat miners in de toekomst niet in meer mining-platforms zullen investeren.

Een simulatie van The Merge geeft aan dat Ethereum na de transitie schaarser zal worden. Momenteel is het uitgiftepercentage van Ethereum 5,4 miljoen ETH per jaar, en na The Merge zal het uitgiftepercentage ongeveer 500.000 Ether per jaar zijn. Terwijl de huidige groei van het aanbod 3,7% per jaar is, zal deze na The Merge ongeveer 0,4% per jaar zijn.

Te midden van al die veranderingen zal de verbrandingssnelheid van Ethereum hetzelfde zijn, die wordt geschat op ongeveer 900.000 Ether per jaar. Echter, significante pieken zoals de 71.718 Ether verbrand op 1 mei kunnen deze schattingen sterk veranderen.