Apple gaat externe apps toestaan om te voldoen aan EU-regelgeving, wat positief kan zijn voor NFT’s

Naar verluidt zal Apple iPhone- en iPad-gebruikers volgend jaar toestaan om apps te installeren die niet uit de App Store komen. Dit wordt gedaan in een poging om te voldoen aan de komende strenge eisen van de Europese Unie.

Bloomberg meldde dat medewerkers van software-engineering en -services momenteel betrokken zijn bij een grote stap om de belangrijkste elementen van Apple’s platforms open te stellen. Hierbij werd verwezen naar mensen die bekend zijn met de kwestie. De push omvat wijzigingen die betrekking hebben op het feit dat klanten software van derden naar hun iPhones en iPads kunnen downloaden zonder de App Store te gebruiken.

Het doel van Apple is om alle geplande wijzigingen klaar te hebben en deel uit te maken van een update naar iOS 17 van volgend jaar, aldus het rapport. Dit is echter een belangrijke verschuiving in het zakelijke en lang nagestreefde beleid van de techgigant. Het zou voor gebruikers ook betekenen dat ze een aantal beperkingen van Apple moeten omzeilen, waaronder de commissie tot 30% op betalingen.

Bovendien betekent dit ook dat er mogelijk een groter aantal non-fungible token (NFT)-gerelateerde apps binnenkomt nu het ecosysteem van bedrijf eindelijk zijn deuren opent. Eerder deze maand kondigde crypto-exchange Coinbase aan dat gebruikers vanwege het App Store-beleid niet langer NFT’s konden overdragen met behulp van de Wallet-app van Coinbase op Apple-apparaten. Daaraan werd toegevoegd dat Apple de exchange dwong om de NFT-overdrachtsoptie uit zijn iOS-wallet te verwijderen.

Apple verklaarde dat vergoedingen voor het verzenden van NFT’s moeten worden betaald via het eigen in-app-aankoopsysteem van het bedrijf. De reden hiervoor is dat de techgigant ernaar streeft 30% van de gasvergoedingen te innen.

Coinbase gaf verder aan dat Apple het een stuk moeilijker heeft gemaakt voor diegenen die een NFT in een wallet op een iPhone hebben om hun eigen NFT over te zetten naar andere wallets of zelfs om het als cadeau naar iemand te sturen.

Een aandelenanalist bij CFRA, Angelo Zino, zei volgens Reuters dat hij verwacht dat minder dan 0,2% van de totale omzet van Apple zal worden beïnvloed door rivaliserende app-winkels in Europa. Hij zei het volgende:

“De uiteindelijke impact zal minimaal zijn, aangezien de meeste consumenten gewoontedieren zijn en zeer tevreden zijn met het platform. We verwachten dat een meerderheid van de consumenten de status quo zal behouden door gebruik te maken van (Apple’s) bestaande app store.”

De veranderingen binnen het bedrijf zijn bedoeld om in Europa van kracht te worden, al wordt beweerd door bronnen van Bloomberg dat als vergelijkbare wetten als die in de EU in andere landen worden aangenomen, het project van Apple de basis zou kunnen leggen voor andere regio’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!