Yellen voorspelt lagere inflatie tegen het einde van 2023

Janet Yellen, de voormalig voorzitter van de Federal Reserve, heeft geantwoord op de vraag of een recessie waarschijnlijk is. Hierop gaf zij aan dat een recessie zou kunnen gebeuren, maar het niet nodig is om de inflatie te verlagen.

Slechts enkele dagen voordat er wordt verwacht dat de Fed het snelle tempo van renteverhogingen dat dit jaar is nagestreefd zal afbouwen. Dit jaar zijn er namelijk vier renteverhogingen geweest die telkens met 75 basispunten zijn verhoogd. De huidige voorzitter van de Fed, Jerome Powell, heeft gesuggereerd dat de beleidsrente met een half punt zal stijgen tot een bereik van 4,25%-4,5%.

Janet Yellen sprak met CBS waar zij aangaf dat het tempo van de economische groei aanzienlijk vertraagd en de inflatie is afgenomen. Ook is zij nog steeds optimistisch over de toekomst van de arbeidsmarkt. Yellen sprak namelijk de hoop uit dat de recente inflatiepiek tijdelijk zou zijn. Ook beweerde Yellen dat de Amerikaanse regering veel lessen had geleerd over de noodzaak om de inflatie onder controle te houden na de hoge prijzen van de jaren zeventig. Yellen gaf aan:

“De benzineprijzen aan de pomp waren helemaal gedaald, de verzendkosten waren gedaald en de lange leveringsvertragingen waren afgenomen. Ik denk dat de inflatie het komende jaar aanzienlijk zal afnemen.”

Elon Musk heeft zich ook uitgelaten over een mogelijke recessie. Volgens hem stevent de Amerikaanse economie juist af op een zware recessie. De Federal Reserve moet volgens Musk stoppen met het verhogen van de rente. CryptodailyTS meldde op Twitter hierover het volgende:

“Elon Musk heeft opnieuw gereageerd op de Fed en zei:

Als de Fed volgende week de rente weer verhoogt, zal de recessie enorm worden versterkt

Ga je akkoord?”

Musk heeft al eerder dit jaar gewaarschuwd voor een dergelijke ontwikkeling. De angst voor een recessie is dit jaar sterk toegenomen als gevolg van de actieve inspanningen van de Fed om de economie af te kopen en de inflatie te verlagen.

In juni steeg de inflatie naar het hoogste niveau in 40 jaar van 9,1%. Het bleef boven het streefpercentage van de Federal Reserve van 2% per jaar op 7,7% in oktober. Als reactie op de dreiging verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!