Bitcoin en Ethereum stijgen door positieve Amerikaanse CPI-cijfers

Nadat het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics zijn Consumer Price Index (CPI) voor november had vrijgegeven, schoten de prijzen van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) omhoog, omdat de CPI daalde tot 7,1% van 7,7% in oktober, lager dan de door analisten verwachte 7,3%.

Nadat de inflatiegegevens waren vrijgegeven, steeg de Bitcoin koers met meer dan 3% en blijft stijgen – momenteel 6% hoger in slechts 24 uur. Vanaf het dieptepunt van $16.944 heeft het nu een hoogtepunt bereikt van $17.905, terwijl het handelsvolume met 25% is gestegen. Dit wijst op betrokkenheid van talloze handelaren over de hele linie.

Na de CPI-uitgave maakte de Ethereum koers ook een aanzienlijke prijsstijging door van meer dan 3%, en handelde op een indrukwekkende $1.336. In de afgelopen 24 uur handelde het tussen zijn dieptepunt en hoogtepunt van respectievelijk $1.246 en $1.338 – goed voor een groei van maar liefst 7%. Het totale volume steeg ook met 35%!

De energie-index kende een aanzienlijke groei van 13,1%, en de voedingsmiddelenindex steeg met 10,6%. Deze stijgingen waren geringer dan de gegevens van oktober. Vergeleken met vorige maand steeg de consumentenprijsindex (CPI) echter slechts 0,1%, veel minder dan de voorspelde 0,3%.

Investeerders keken met spanning naar de CPI-gegevens

Beleggers op Wall Street keken uit naar de CPI-gegevens die een daling van de inflatie lieten zien, wat mogelijk zou kunnen leiden tot een kleinere renteverhoging van de Federal Reserve deze week. Bijgevolg stegen de Amerikaanse aandelen vandaag dramatisch; de Dow Jones futures stegen met 2,5%, de S&P 500 en Nasdaq futures met ongeveer 2,8% en 3,5%.

JPMorgan verwacht dat als de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op 6,9% of minder uitkomt, de aandelen met 10% kunnen stijgen. Recentelijk leek het zo te zijn dat de Amerikaanse aandelenmarkt en de cryptomarkten niet nauw gecorreleerd zijn, echter wist dit positieve nieuws toch beide markten te beïnvloeden.

Met de publicatie van Amerikaanse CPI-cijfers en een mogelijke renteverhoging in het verschiet, hebben de verschillende populaire analisten gesuggereerd dat de prijzen van Bitcoin en Ethereum zouden kunnen stijgen voordat Kerstmis aanbreekt.

Bitcoin koers kan nog meer stijgen

De daling van de CPI van november zal directe gevolgen hebben voor het besluit van de Federal Reserve om de rente de volgende dag te verhogen. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, had eerder een vertraging van de renteverhogingen voor december en daarna gesignaleerd.

Volgens de CME FedWatch Tool was er vlak voor de publicatie van de CPI-gegevens een waarschijnlijkheid van 72,3% voor een renteverhoging met 50 basispunten. Verbazingwekkend genoeg schoot deze waarschijnlijkheid omhoog naar meer dan 80%, nadat deze gegevens beschikbaar waren gesteld voor publieke consumptie.

Na de bekendmaking van de CPI-cijfers moeten beleggers rekening houden met een aanzienlijke stijging van Bitcoin- en Ethereum, want de US Dollar Index daalde met 1,30% en vestigde zich op 103,70 punten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!