Centrale bank van Oekraïne publiceert concept voor digitale valuta, e-hryvnia

De Nationale Bank van Oekraïne (NBU) heeft een concept over de lancering van een digitale munt, e-hryvnia, uitgebracht aan vertegenwoordigers van financiële instellingen en deelnemers aan de cryptocurrency economie, om duidelijkheid te krijgen over de haalbaarheid en de techniciteit van een digitale munt van de centrale bank (CBDC). De digitale variant zal een extra mogelijkheid voor geld bieden, aldus de publicatie.

E-hryvnia zal, net als andere digitale valuta, een elektronische vorm van geld in Oekraïne zijn die vele voordelen met zich mee zal brengen. Zo zal de invoering van e-hryvnia een positief effect hebben op de economie, omdat het gebruikt kan worden als aanvulling op contante en girale vormen van Oekraïens geld.

Bovendien zullen de voordelen voor Oekraïne bestaan uit een verruimd toepassingsgebied voor minimaal valutabeheer en een verminderd afwikkelingsrisico. Door dit project beschikbaar te maken voor digitaal centraal bankieren, zullen de activiteiten tussen verschillende wettelijke autoriteiten en staatsorganen veel transparanter en overzichtelijker worden.

De digitale e-hryvnia zal grensoverschrijdende betalingen mogelijk maken, waardoor ze sneller, toegankelijker en transparanter worden. Het resultaat van het onderzoek zal helpen om de behoeften en interesses van potentiële gebruikers en leden van de cryptomarkt te beoordelen.

Landen doen eindeloze inspanningen om CBDC’s te lanceren

Veel landen overwegen een eigen digitale munt te creëren, meestal om te innoveren en betalingen gemakkelijker te maken. De meeste monetaire autoriteiten willen ook hun CBDC ontwikkelen, zodat zowel fiat als digitale valuta naast elkaar kunnen bestaan.

De Reserve Bank of India heeft in november negen instellingen geselecteerd om de eerste digitale roepie van het land te testen. Het programma zal transacties van overheidseffecten op de secundaire markt mogelijk maken.

Onlangs kondigde de centrale bank van Japan aan dat ze tegen 2023 met verschillende financiële instellingen zal beginnen met een proef voor een CBDC. Het experiment, waarbij de top drie banken van Japan en andere regionale banken betrokken zullen zijn, zal twee jaar lang verlopen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!