Japan gaat samen werken met drie grote banken voor de CBDC-pilot

Ondanks dat in Japan onzekerheid blijft bestaan over het al dan niet uitgeven van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC), blijft de Bank of Japan (BoJ) experimenteren met een potentiële digitale yen. De centrale bank van Japan is namelijk een samenwerking aangegaan met drie grote banken en regionale banken om een pilot voor de uitgifte van de CBDC uit te voeren. Dit meldde Nikkei op 23 november.

Het doel van de pilot is om demo-experimenten te bieden voor de uitgifte van de nationale digitale valuta van Japan vanaf het voorjaar van 2023. De BoJ zal als onderdeel van de pilot naar verwachting samenwerken met grote particuliere banken en andere organisaties om eventuele problemen op te lossen. Het gaat hier vooral om problemen met betrekking tot stortingen en opnames van klanten op bankrekeningen op te sporen. Volgens het rapport omvat de pilot het testen van de offline functionaliteit van de mogelijke CBDC van Japan die is gericht op betalingen zonder internet.

Het plan van de Japanse centrale bank is om het CBDC-experiment ongeveer twee jaar voort te zetten en een beslissing te namen over het al dan niet uitgeven van een digitale valuta tegen 2016, aldus het rapport. Steeds meer landen over de hele wereld gaan vaker over op het lanceren van CBDC-onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven, waar China van alle landen het verst is.

Gisteren kwam ook het nieuws naar buiten dat de Reserve Bank of India zich aan het voorbereiden is om in december een retail-pilot van de digitale roepie te starten. Hier gaat het samenwerken met grote lokale banken, waaronder de State Bank of India. Vorige maand kondigde het Innovation Center van de Federal Reserve Bank of New York de lancering aan van een 12 weken durende proof-of-concept CBDC-pilot in samenwerking met bankreuzen als BNY Mellon, Citi, HSBC en anderen.

Sommige landen maken ook haast om een CBDC te lanceren, waarbij een aantal landen zijn afgehaakt in de race voor een CBDC, zoals Denemarken. De centrale banken noemden mogelijke problemen voor de particuliere sector en de twijfelachtige waarde als redenen om het CBDC- of CBDC-gerelateerde projecten stop te zetten. Geen enkele centrale bank heeft echter uitgesloten om een CBDC volledig te lanceren.