Oekraïne overweegt de uitgifte van een CBDC

De Nationale Bank van Oekraïne overweegt om een elektronische versie van de Oekraïense hryvnia dat een virtuele activa-exchange, uitgifte en andere operaties kan vergemakkelijken. De centrale bank heeft haar visie voor een elektronische iteratie van de hryvnia besproken met vertegenwoordigers van banken, niet bancaire financiële instellingen en de crypto-markt. Dit blijkt uit een persbericht dat maandag werd gepubliceerd.

De bank onderzoekt niet-contante retailbetalingen, virtuele activacirculatie en grensoverschrijdende transacties als mogelijke toepassingen voor een CBDC. In het rapport stond het volgende:

“E-hryvnia kan een van de belangrijkste elementen worden van kwalitatieve infrastructuurontwikkeling voor de markt voor virtuele activa in Oekraïne.”

Sinds 2017 is Oekraïne bezig met het onderzoeken van een CBDC en het land onderzoekt een van de meer dan 100 rechtsgebieden over de hele wereld die de uitgifte van een nationale digitale valuta regelen. President van het land, Volodymyr Zelensky, ondertekende in juli 2021 een wetsvoorstel dat de centrale bank in staat zou stellen een CBDC uit te geven die kan worden gegroepeerd in dezelfde categorie als contant of elektronisch geld.

Tascombank, een van de oudste commerciële banken van het land, onthulde in december 2021 plannen om een elektronische hryvnia te testen die is gebouwd op het Stellar-netwerk. Crypto werd bij het inzamelen van donaties en het faciliteren van de aankoop van kritieke voorraden na de Russische invasie van het land in februari.

De centrale bank zei dat het het e-hryvnia-project doorgaat met de ontwikkeling met marktdeelnemers en overheidsinstanties. Tegelijkertijd zal de Nationale Bank, net zoals de meeste centrale banken van de wereld, de kwestie van de uitgifte van haar eigen digitale valuta zorgvuldig benaderen en in het bijzonder rekening houden met de mogelijke impact van de introductie ervan op het financiële systeem van de staat, aldus het rapport.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!