Chinese lockdown heeft marktbrede daling veroorzaakt

Op maandag zijn aandelen en grondstoffen over de hele breedte gedaald in prijs als gevolg van grote protesten in belangrijke Chinese steden over de strenge COVID-limieten van het land. De protesten belemmerden de groeivooruitzichten in de op een na grootste economie ter wereld. De financiële markten, waaronder crypto, zijn hierdoor geraakt.

De aandelenmarkt ging vorige week hobbelig omhoog en kwam in een stroomversnelling voordat de Chinese politie en demonstranten in een aantal grote steden in China met elkaar botsten. Het leek er dan ook op dat de Amerikaanse markten naar een neerwaartste richting wezen, waarbij de S&P 500-futures momenteel met bijna 1% in de min staan.

De olieprijzen zijn daarnaast aanzienlijk gedaald. Olie heeft in het verleden al vaker laten zien gevoelig te zijn voor de ernst van de Chinese lockdown in termen van de vraagdaling die dan optreedt. Momenteel is een vat ruwe olie gedaald met ruim 3%.

De crypto-markten volgen van oudsher de Amerikaanse aandelenmarkten en momenteel is dat ook niet anders. Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn namelijk met respectievelijk 2,20% en 3,50% gedaald. De prijs van Bitcoin consolideerde in het weekend totdat het vandaag in de uitverkoop ging. De verwachting is dat Bitcoin de komende tijd zal worden beïnvloed door de geopolitieke problemen vanwege de hoge correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkten.

Vandaag was de zesde dag op rij in China dat een recordaantal nieuwe gevallen worden gemeld met in totaal 40.052 nieuwe besmettingen. Wuhan, Chengdu, Shanghai en delen van de hoofdstad Peking werden het hardst getroffen toen er beperkingen werden ingevoerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!