België beschouwd BTC, ETH en andere cryptocurrencies niet als effecten

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en andere cryptocurrencies die alleen via computercode worden uitgegeven, worden niet beschouwd als effecten door de financiële regelgevende instanties van België. Op 22 november werd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) een rapport gepubliceerd waarvan een ontwerp in juli 2022 beschikbaar werd gesteld voor commentaar.

Er is namelijk sprake van een toename van het aantal vragen over hoe de huidige financiële positie van België op het gebied van digitale activa ervoor staat volgens de toepassing volgens de FSMA wet- en regelgeving. De FSMA verklaarde dat volgens haar strategie, cryptovaluta’s zouden worden geclassificeerd als effecten als ze werden uitgegeven door een persoon of bedrijf, ook als dit niet wettelijk bindend was volgens de Belgische of EU-wetgeving. Daarnaast benadrukte de Belgische regelgevende instantie dat cryptocurrencies onder andere wetten kunnen vallen als ze door een bedrijf als ruilmiddel worden gebruikt, hoewel ze niet als effecten worden beschouwd.

Het hoofd van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, heeft Bitcoin altijd als een grondstof gezien. Hij suggereerde onlangs dat post-Merge ETH en andere ingezette valuta’s kwalificeren als effecten onder de Howey-test.

België staat op de 94e plaats in de wereld als het gaat over de acceptatie van cryptocurrencies, aldus een onderzoek van Chainalysis. Tot nu toe is België dan ook geen grote gebruiker van digitale activa geweest. Volgens gegevens van Bitrawr hebben inwoners van het land toegang tot 10 crypto-exchanges.

Ook gaf de FSMA aan dat haar stapsgewijze aanpak technologieneutraal is. Dit wil zeggen dat het niet uitmaakt of digitale activa bestaan en worden ingeschakeld op een blockchain of via andere conventionele methoden. Het rapport werd aanvankelijk in juli 2022 ontwikkeld om te reageren op veelgestelde vragen van emittenten, aanbieders en dienstverleners van digitale activa met een basis in België.

Naar verwachting zal de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) van het Europees Parlement begin 2024 in werking treden. de FSMA merkte op dat het stappenplan tot die tijd zal dienen als leidraad. Hiermee staat de regelgeving in België haaks op de strategie die wordt toegepast door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, die momenteel concurreert met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission voor regelgevende autoriteit over digitale activa (CFTC).