FTX-CEO zal zichzelf moeten verantwoorden voor het Amerikaans Congres

Het Amerikaanse House Financial Services Committee zal in december vertegenwoordigers van FTX, Alameda Research en Binance ondervragen, zo meldt Reuters. Sam Bankman-Fried – de oprichter en voormalig CEO van FTX – zal ook moeten getuigen.

Volgens congreslid Maxine Waters (D-CA) veroorzaakte de ineenstorting van FTX “enorme schade aan meer dan een miljoen gebruikers, van wie velen gewone mensen waren.” Ze voegde eraan toe dat deze beleggers “[hun] zuurverdiende spaargeld” in de beurs staken om het “binnen enkele seconden” te zien verdwijnen.

Congreslid Patrick McHenry voegde hieraan toe dat wetgevers mensen die de wet overtreden ter verantwoording willen roepen, zodat verantwoordelijke bedrijven technologie kunnen gebruiken om een meer inclusief financieel systeem te creëren.

De neergang van FTX in een notendop

Vorige week viel het bedrijf uit elkaar nadat een bankrun op de exchange grote inconsistenties in de balansen liet zien. Concurrerende beurs Binance kwam met een reddingsplan, maar maakte er snel korte metten mee toen ze zagen hoe FTX er werkelijk voorstond. FTX stond later niet meer toe dat gebruikers opnames konden doen, voordat ze afgelopen vrijdag het faillissement aankondigde.

Verschillende entiteiten/personen zetten juridische stappen

Er lopen momenteel tenminste twee onderzoeken naar de beurs van Bankman-Fried. De politie op de Bahama’s kondigde zondag een strafrechtelijk onderzoek naar FTX aan, terwijl berichten van derden zeggen dat ook de Amerikaanse SEC en het Department of Justice (DOJ) het bedrijf onderzoeken.

Op 10 november pleitte Amerikaans senator Debbie Stabenow voor het aannemen van wetgeving die dergelijke incidenten in de toekomst moet voorkomen.

Er is tevens een class action lawsuit ingediend tegen de beroemdheden die FTX gepromoot hebben door investeerders in de publieke sfeer. Enkele van de grote namen die eronder vallen zijn atleten Tom Brady, Stephen Curry en Naomi Osaka, model Gisele Bündchen, ondernemer Kevin O’Leary en komiek Larry David.

Sommige personen hebben daarnaast opgeroepen tot een onderzoek naar de mogelijke relaties van SEC-voorzitter Gary Gensler met FTX en zijn functionarissen, maar het is nog niet duidelijk of die vermoedens gegrond zijn.