Heeft Binance rivaal FTX schaakmat gezet?

De afgelopen dagen is de gehele cryptomarkt voornamelijk in de ban van de solvabiliteitsproblemen van de op één na grootste cryptocurrency-beurs FTX en de potentiële overname van het platform door Binance. Gisteren kwamen echter geruchten naar buiten dat de laatstgenoemde zich terug zou gaan trekken uit de deal na nader in de boeken gedoken te zijn van FTX. Deze hele situatie kan echter een geweldige meesterzet geweest zijn vanuit de CEO van Binance, Changpeng Zhao.

Het begin van de problemen van FTX

Vorige week kwam CoinDesk naar buiten met een verwoestend rapport, waarin dieper ingegaan werd op de balans van Alameda Research, zusteronderneming van FTX. Het artikel riep zorgen op over de financiële stabiliteit van Sam Bankman-Fried’s crypto-imperium, waaronder beide bedrijven vallen. Dit veroorzaakte een nog grotere liquiditeitscrisis bij FTX op zondag, toen Binance CEO Changpeng Zhao zei dat zijn bedrijf haar FTT, de native cryptocurrency van de beurs, zou verkopen.

Toen CZ eerder in de week zijn plan aankondigde om voor $500 miljoen aan FTX tokens (FTT) te verkopen, stortte de boel helemaal in voor FTX. Veel gebruikers van de beurs besloten, waarschijnlijk geleid door angst, hun fondsen van de beurs te halen. Dit veroorzaakte weer een zogenaamde bankrun, waardoor FTX in liquiditeitsproblemen kwam.

Als gevolg van deze problemen, besloot de CEO van Binance, die in het verleden al vaker conflicten heeft gehad met de CEO van FTX, zijn hand uit te reiken om de beurs te redden. Zo kondigde Binance en FTX aan dat ze een niet-bindende overeenkomst waren aangegaan om het platform over te nemen. Binance kon zich echter nog uit de deal terugtrekken. Nu doen er geruchten de ronde dat Binance dit ook gaat doen, waardoor het gezien kan worden als een meesterzet van Changpeng Zhao.

Binance zet FTX schaakmat

Hoewel we natuurlijk niet kunnen bewijzen dat dit vooraf gepland is, is deze situatie uiteraard heel goed nieuws voor Binance, aangezien het door deze perikelen verlost is van één van zijn grootste concurrenten. Tevens vragen wij ons hardop af of het wel uberhaupt wel mogelijk geweest zou zijn voor Binance om FTX over te nemen. Toezichthouders zouden hier vrijwel zeker een stokje voor hebben gestoken en de crypto-gemeenschap zou dit soort centralisatie ook niet kunnen waarderen.

Daarnaast biedt FTX Binance geen unieke waarde in termen van marktaandeel en platform. Voor alle bedrijfsonderdelen die FTX aanbiedt, heeft Binance concurrenten van gelijke of zelfs grotere kwaliteit, waaronder spot en derivaten handelsplatforms, staking producten, en het ecosysteem van startups die op zijn platforms bouwen. En zelfs als ze geen deal sluiten, zal Binance de klantenkring van FTX voor zich kunnen winnen, aangezien die op zoek moeten gaan naar een ander platform.

De niet-bindende houdt echter ook in dat FTX andere kopers kan zoeken. De kans dat dat gebeurt, ziet er echter steeds minder gunstig uit met Binance die het bedrijf meerdere keren in diskrediet gebracht heeft.

CZ ontkent masterplan

Changpeng Zhao heeft echter ook gereageerd op de aantuigingen. Hij zei woensdag dat hij de ineenstorting van rivaliserende cryptocurrency-beurs FTX “niet beheerste”. In een e-mail aan werknemers die hij openbaar maakte, zei Zhao dat de daling van FTX “niet goed is voor iedereen in de branche” en dat werknemers “het niet als een overwinning voor ons moeten zien”. Tevens gaf hij aan dat Binance-medewerkers geen FTT mogen kopen of verkopen.

Zhao voegde eraan toe dat het vertrouwen van gebruikers ernstig is beschadigd en dat hij verwachtte dat de aanval van regelgevend toezicht op cryptocurrency-beurzen zal toenemen vanwege de onrust. Zhao gaf echter ook aan dat Binance van plan is om zijn transparantie, bewijs van reserves en verzekeringsfondsen aanzienlijk te vergroten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!