DeFi heeft betere regelgeving nodig, aldus Vitalik Buterin

Buterin heeft zich sceptisch uitgelaten over het aantrekken van institutionele investeringen in het cryptocurrency ecosysteem, nu het debat over hun deelname steeds meer toeneemt.

Buterin waarschuwde de sector via Twitter tegen “het enthousiast op volle toeren najagen van groot institutioneel kapitaal” vanwege de kennelijke onvolwassenheid van de sector. Hij vervolgde met:

“In principe, vooral in deze tijd, is regelgeving die de crypto-ruimte vrij laat om intern te handelen, maar het moeilijker maakt voor crypto-projecten om de mainstream te bereiken, veel minder slecht dan regelgeving die inbreuk maakt op hoe crypto intern werkt.”

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft betere regelgeving nodig, zegt Buterin. Hij vindt dat beleidsmakers grenzen moeten stellen aan de hefboomwerking en audits transparanter moeten maken. Verder moet de toegang tot gedecentraliseerde financiering “worden beperkt door op kennis gebaseerde tests in plaats van plutocratische minimumregels voor de nettowaarde”, zodat alleen degenen die er verstand van hebben er gebruik van kunnen maken.

Hij merkte op dat als er geen goede regelgevingskaders zijn, hij het goed vindt dat sommige exchange-traded funds (ETF’s) niet goedgekeurd zijn door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De Amerikaanse toezichthouder keurde in oktober 2021 de eerste op futures-gebaseerde Bitcoin ETF goed; latere aanvragen voor spot-based ETF’s zijn echter afgewezen op basis van een gebrek aan voldoende beleggersbescherming.  

Belangrijke spelers in het ecosysteem, zoals FTX-oprichter Sam Bankman-Fried en Binance-oprichter Changpeng Zhao, lieten merken dat ze het eens zijn met Buterins opmerkingen. Sean Adams, medeoprichter van The Bankless-podcast, gaf tevens ook zijn instemmende knikje.

Aantal institutionele investeerders neemt toe

Volgens een onderzoek van de Institutional Investor Digital Assets Study werd aan 1.000 institutionele beleggers gevraagd wat hen ervan weerhield om in cryptocurrencies te investeren. Van deze respondenten wees 16% duistere regelgeving aan als belangrijkste belemmering. 81% van de ondervraagden zei echter dat digitale activa in de toekomst een belangrijke rol zouden spelen in beleggingsportefeuilles, terwijl 43% nu al hoopt op Bitcoin ETF’s.

In het verleden, telkens wanneer grote beleggers geld in cryptocurrency hebben gestoken, heeft dat een positieve groei in de hele sector veroorzaakt (bekend als een bull run). Nu de SEC ETF’s op basis van futures heeft goedgekeurd, hebben institutionele beleggers groen licht gekregen om te investeren. Als echter ook spot-gebaseerde ETF’s worden goedgekeurd, zou dat een nog grotere toestroom van investeringen voor de cryptomarkt op gang kunnen brengen.

Hoewel dit positief is voor de koersen van cryptocurrencies op de korte termijn, zou dit wellicht slecht nieuws kunnen betekenen voor de markt op lange termijn. Dit omdat de juiste regelgeving nog niet aanwezig is, wat uiteindelijk weer voor problemen kan zorgen, zoals wat er met investeerders van LUNA gebeurde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!