New York Fed voltooit experiment met on-chain digitale dollar

Een kantoor binnen de Federal Reserve Bank van New York is bezig geweest met een experiment van een digitale dollar. Het doel van het experiment was om een op blockchain gebaseerde versie van de dollar te creëren waarvan transacties on-chain werden bijgehouden. Tijdens de test werd een Amerikaanse digitale dollar uitgewisseld met een experimentele vreemde valuta op afzonderlijke blockchains.

Het experiment staat bekend als Project Cedar: Phase One. Het doel is om via digitale valuta’s grote transacties met vreemde valuta’s op een goedkope en snelle manier mogelijk te maken. Volgens de traditionele manier duren dit soort transacties gemiddeld twee dagen. De pilot overtrof deze cijfers door transacties te voltooien binnen 15 seconden. Door deze snelheid werd het risico geëlimineerd dat er fouten in een transactie plaatsvinden.

Verschillende landen gebruiken al non-blockchain, real time betalingssystemen, maar ze werken meestal via een enkele valuta. Het experiment van de New York Fed vereffende betalingen vrijwel direct tussen een gedigitaliseerde dollar en acht experimentele valuta’s die op afzonderlijke blockchains draaiden.

Ondanks de positieve uitkomst van het experiment, maakte de krant die dit resultaat van de New York Fed prees duidelijk dat het experiment geen definitieve conclusie was. Toch prees de groep achter het project het potentieel voor een Amerikaanse centrale bank digitale valuta (ook wel CBDC genoemd in het engels) om grootschalige grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Project Cedar Phase I onthulde veelbelovende toepassingen van blockchain-technologie bij het moderniseren van kritieke betaling infrastructuur. Het experiment biedt een strategisch startpunt voor verder onderzoek en ontwikkeling met betrekking tot de toekomst van geld en betalingen vanuit het perspectief van de VS.