India start pilot voor digitale Roepie

De Reserve Bank of India (RBI) heeft gisteren de pilot onthuld van haar digitale roepie (CBDC) voor het groothandelssegment, volgens een persbericht van de bank op 31 oktober 2022. De bank wil negen andere banken van het land, waaronder topkredietverstrekker State Bank of India, bij de pilot betrekken. Andere potentiële deelnemers zijn de Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank en HSBC.

Met de pilot hoopt de RBI transacties op de secundaire markt in overheidspapier af te wikkelen. De CBDC zal zich manifesteren om de efficiëntie van de interbancaire markt te verbeteren. Ook streeft de bank ernaar om binnen een maand de pilot van de retailversie van het activum te onthullen. De RBI is namelijk van mening dat het land een betere financiële stabiliteit kan bereiken met door de overheid gesteunde virtuele activa. De bank stelt daarnaast dat particuliere digitale activa, zoals BTC, grote risico’s voor de economie vormen vanwege hun inherente volatiliteit.

India is met deze ontwikkeling een van de eerste grote economieën die een grootschalige CBDC-pilot startte. Anita Mishra, MD & Head of Markets & Securities Services bij HSBC India, is van mening dat de pilot helpt bij de realtime handel en afwikkeling van overheidseffecten tussen de negen banken. Mishra zei het volgende:

“Het doel is om ervoor te zorgen dat het operationele deel volledig functioneel is voordat we dieper ingaan op andere use-cases en Distributed Ledger Technology (DLT), die allemaal met een goed moment zullen komen.”

Verder verklaarde Mishra dat de RBI tijdens de pilotfase ernaar streeft de CBDC uit te geven op de rekeningen van deelnemende banken. Voorafgaand aan de onthulling van deze pilot had RBI eerder een gedetailleerd rapport uitgebracht over het inherente potentieel en de risico’s van haar CBDC.

Ondertussen proberen andere landen ook mee te doen aan de trend van de CBDC’s. Het Geo-economisch Centrum van de Atlantic Council publiceerde een rapport waarin stond dat maar liefst 105 landen CBDC’s onderzoeken. Evenzo beweerde de Bank of International Settlements (BIS) in haar rapport dat negen van de tien centrale banken over de hele wereld CBDC’s onderzoeken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!