In de Braziliaanse stad Porto Alegre is een bijzondere feestdag toegevoegd aan de jaarlijkse feestkalender: Bitcoin Pizza Day. Deze feestdag zal elk jaar op 22 mei plaatsvinden om te herdenken wat er op 22 mei 2010 gebeurde en om de stad te symboliseren als een innoverende stad.
De beslissing werd genomen nadat raadsleden Jessé Sangalli en Alexandre Bobadra deelnamen aan een herdenkingsevenement op 22 mei 2022, waar ze kennis opdeden over de betekenis van Bitcoin (BTC) naast de mijlpalen die in de loop der jaren werden bereikt, meldde LiveCoins op 12 oktober.
Volgens raadslid Sangalli, die de feestdag voorstel presenteerde, was het zijn doel om de zichtbaarheid van de gedecentraliseerde financiële (DeFi) innovaties in de stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners te vergroten. Burgemeester Sebastião Melo van de stad heeft het voorstel eind augustus goedgekeurd.
Over de feestdag zei Sangalli het volgende:
“Deze dag brengt zichtbaarheid aan cryptocurrencies en signaleert dat onze stad technologische innovatie ondersteunt en haar ogen op de toekomst gericht heeft. In het slechtste geval is het feest onschuldig en helpt het zelfs om tijd af te halen van wetgeving die kosten voor de schatkist of vermindering van vrijheden genereert en in het beste geval zal het helpen om het debat over cryptocurrencies bij het grote publiek te brengen.”
De oorsprong van ‘Bitcoin Pizza Day’
‘Bitcoin Pizza Day’ herinnert aan de datum waarop een gebruiker van het BitcoinTalk-forum, geïdentificeerd als Laszlo Hanyecz, 10.000 BTC’s betaalde voor twee pizza’s op 22 mei 2010. Op dat moment werd de Bitcoin gewaardeerd op $0,0025.
Tegenwoordig zou het aantal Bitcoin gewaardeerd worden op ongeveer 207 miljoen dollar. Als gevolg hiervan heeft de dag aan bekendheid gewonnen onder crypto-voorstanders, omdat het de eerste (vastgelegde) keer was dat Bitcoin werd gebruikt als ruilmiddel.
Vermeldenswaard is dat Bitcoin sindsdien is geëvolueerd en wereldwijd in betalingssystemen wordt opgenomen. De grote winst van de activa kwam echter nadat El Salvador het eerste land ter wereld werd dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel verklaarde.
Verschillende landen hebben overwogen om dezelfde weg in te slaan, maar de gesprekken zijn sindsdien verminderd dankzij de huidige bearmarkt. Tegelijkertijd kan Bitcoin mogelijk worden gebruikt als betaalmiddel, aangezien verschillende jurisdicties werken aan wetten om duidelijkheid te scheppen in de cryptosector.