FSB stelt dat stablecoins niet stabiel zijn,rapport geeft advies

De centrale banken van de top 20 grootste economieën ter wereld hebben aangegeven dat geen enkele stablecoin momenteel voldoet aan de normen die zijn vastgesteld voor de categorie digitale activa. Volgens een rapport van de Financial Stability Board hebben veel stablecoins geen geloofwaardige mechanismen om hun belofte van prijsstabiliteit te ondersteunen. De board van de G20 twijfelt daarnaast hoe stabiel stablecoins daadwerkelijk zijn.

De financiële onderzoeks- en beleidsorganisatie, die wordt geleid door senior centrale bankiers en toezichthouders uit verschillende grote economieën, stelt geen bindende regels op. Maar een reeks aanbevelingen op hoog niveau rond crypto-activa en waarschuwingen over stablecoins en andere digitale valuta’s, zullen gewichtig zijn bij beleidsmakers en financiële instellingen over de hele wereld.

Er werden vandaag twee rapporten uitgebracht door de organisatie. Het eerste rapport ging over de aanbevelingen op hog niveau voor crypto-activa die de regelgevende instantie van plan is volgend jaar af te ronden na een openbare feedbackronde. Het tweede rapport is een rapport beoordeling van hoe in grote lijnen stablecoins-uitgevers zouden voldoen aan de hoge standaard criteria die door de groep zijn vastgesteld in 2020.

De FSB ontdekte dat de meeste gebruikers stablecoins op exchanges moeten verkopen om ze te liquideren en de prijs zou kunnen dalen tot onder de waarde van de valuta waaraan het token is gekoppeld. Ook had de FSB twijfels over hoe de meeste stablecoins in staat zouden zijn om hun prijsstelling onder marktstress te handhaven. De FSB concludeerde dat de meeste stablecoins arbitrageactiviteiten van marktdeelnemers mogelijk maken en in aanzienlijke mate op hen vertrouwen. Bovendien is het onduidelijk hoe dat zou standhouden onder ongunstige financiële omstandigheden. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de stabilisatiemechanismen om ten allen tijde een stabiele prijs te ondersteunen.

De context van het onderzoek komt voort uit de context van de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken die momenteel aan het afwegen zijn of ze hun eigen digitale valuta willen uitgeven of niet. De situatie rond de ineenstorting van Terra haalde de FSB aan als voorbeeld hoe moeilijk het kan zijn om een goede set aan stabilisatiemechanismen te creëren op basis van een algoritme en arbitragestrategie waarbij activa zonder inherente waarde bij betrokken is.

De FSB beveelt dan ook aan om soortgelijke regels die banken moeten volgen, toe te passen op stablecoins. Het rapport over regelgeving voor crypto-activa beschrijft dan ook hetzelfde risico. Volgens dat rapport dienen er eveneens vergelijkbare regels te worden opgesteld voor digitale activa die ook vergelijkbaar zijn met de benadering van Amerikaanse toezichthouders, waaronder de Securities and Exchange Commission en Commodity Futures Trading Commission.

De feedbackperiode voor de crypto-activaregelgeving van de FSB staat open tot 15 december en de organisatie is van plan medio 2023 uitgebreide definitieve aanbevelingen te doen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!