Powell zegt dat CBDC van de VS niet anoniem zal zijn

Op dinsdag werd er door de Bank of France een evenement georganiseerd waarbij de voorzitter verklaarde van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) in de Verenigde Staten niet anoniem zou zijn.

De opmerkingen van de voorzitter waren een reactie op een vraag van het publiek of CBDC’s de anonimiteit zullen nabootsen die veel cryptocurrencies bieden. Hoewel de Fed nog niet heeft besloten of ze verder wil gaan met een CBDC, heeft ze actief gedebatteerd over wat deze zou kunnen inhouden en wat de mogelijke voor- en nadelen zijn.

Er zijn vier kenmerken waaraan een succesvolle CBDC moet voldoen volgens Powell. Dit zijn identiteitsverificatie, privacybescherming, interoperabiliteit en bemiddeling. Volgens Powell is het nodig om een juiste balans te vinden tussen identiteitsverificatie en privacybescherming, wat al gebeurt in het bestaande conventionele banksysteem. Hierbij beschrijft Powell eigenlijk de paradox tussen veiligheid en privacy, waarbij beide nooit 100% kunnen zijn.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen namelijk in sommige opzichten als anoniem worden beschouwd, omdat het protocol geen gebruikersidentiteiten vastlegt wanneer ze communiceren met het netwerk. Maar omdat het transactieboek toegankelijk is voor het grote publiek, mist het privacy.

Powell verklaarde daarnaast dat er nog wel een parlementaire goedkeuring nodig is om een CBDC te kunnen implementeren. Tom Emmer en Ted Cruz, beide congresleden van de Republikeinen, hebben weerstand geuit tegen de uitgifte ervan. Het debat over de CBDC is de Verenigde Staten zal daarom nog even voortduren.

Ondertussen is de EU ook hard aan het werk om een digitale euro van de grond te krijgen. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, deelde onlangs haar mening over het onderwerp tijdens een discussie op dinsdag. Hier gaf zij aan dat Bitcoin een zeer speculatief actief is zonder vooruitzichten op de lange termijn. Ook gaf zij een waarschuwing af dat centrale banken moeten doorgaan met de ontwikkeling van een CBDC, omdat ze het risico lopen achterop te raken. Ze gaf aan:

“Als we niet betrokken zijn bij het experimenteren en innoveren op het gebied van digitaal geld van de centrale bank, hebben wij het risico de rol een monetair anker te verliezen, die al vele decennia spelen.”

Lagarde herhaalde de studie van de ECB over het kiezen van de beste grensoverschrijdende betalingsmethode, waarbij CBDC een betere keuze was dan Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!