TRM Labs ontdekt fondsenwerving pro-Russische groepen

Rusland wordt momenteel geconfronteerd met internationale economische sancties als gevolg van de invasie van Oekraïne. Cryptocurrencies zijn ondertussen naar voren gekomen als een goede manier om transacties zoals fondsenwerving af te handelen en te ondersteunen.

TRM Labs, een blockchain-bedrijf, heeft recentelijk een onderzoek onthuld waarin staat dat pro-Russische groepen geld inzamelen in cryptocurrencies om paramilitaire operaties te ondersteunen en Amerikaanse sancties te omzeilen, aldus CNBC. Volgens de CEO van het bedrijf, Chris Janczewski, hadden de groepen op 22 september ten minste $400.000 opgehaald.

TRM Labs beoordeelde een combinatie van openbaar beschikbare wallet-adressen naast kruiscontroles van websites om Russisch-gelinkte groepen te vinden. Het is niet vastgesteld of de groepen samenwerken met de Russische regering. De groepen gebruiken naar verluidt Telegram om fondsen te werven door manieren te delen waarop financiers Russisch-gelieerde militiegroepen kunnen ondersteunen en training kunnen bestrijden op locaties nabij de Oekraïense grens. Een aantal van de fondsen zijn besteed aan de aankoop van artikelen zoals thermal-apparatuur en radio’s.

Een van betrokken groepen is geïdentificeerd als Task Force Rusich, die het Amerikaanse ministerie van Financiën beschreef als een neo-nazi paramilitaire groep. Het is vermeldenswaard dat Rusland geconfronteerd wordt met talrijke sancties na de invasie in Oekraïne. De sancties zijn bedoeld om Rusland af te sluiten van het wereldwijde financiële systeem. Ari Redbord, hoofd juridische- en overheidszaken bij TRM Labs, gaf het volgende aan:

“Ik denk dat een interessant onderdeel van dit verhaal is dat crypto in deze gevallen slechts een vorm van betaling is. Het is een manier om geld te verplaatsen. En er is een voorbeeld dat het in deze context ten goede wordt gebruikt en een voorbeeld dat het in deze context ten kwade wordt gebruikt.”

De zorgen zijn de afgelopen maanden toegenomen vanwege het feit dat Rusland voor cryptocurrencies kiest om de sancties te omzeilen. Rusland ondervindt echter enige hindernis bij het gebruik van cryptocurrencies vanwege een gebrek aan voldoende liquiditeit om de omvang van de sancties tegen te gaan.

Tegelijkertijd hebben Russische instanties, na de sancties, gewerkt aan het onthullen van crypto-vriendelijke regelgeving. Het Russische ministerie van Financiën merkte onlangs op dat het bereid was om elke wetgeving te steunen die het gebruik van stablecoins ondersteunt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!