Wat is een altseason?

Als je nieuw bent in de cryptowereld, heb je wellicht nog nooit gehoord van een altseason. Het is eigenlijk gewoon het verkleinwoord van altcoin season. Een altseason is een bullmarkt voor alle andere cryptocurrencies behalve Bitcoin en is de term die wordt gegeven wanneer geld sneller naar altcoins stroomt dan naar Bitcoin.

Altseason begint vanaf het moment dat altcoins beter presteren dan Bitcoin (wanneer de prijzen van alts stijgen in vergelijking met Bitcoin), en altseason eindigt wanneer Bitcoin beter presteert dan altcoins. Dit wil overigens niet zeggen dat de Bitcoin koers niet meer kan stijgen in een altcoin seizoen. Het één sluit namelijk het ander niet uit.

Een altseason kan meerdere keren per jaar voorkomen en is vaak een korte periode (meestal een paar weken of maanden) waarin de waarde van verschillende altcoins flink stijgen. Een voorbeeld van de meest bekende en waarschijnlijk de meest krachtige altseason vond plaats in december 2017. Sommige cryptocurrencies stegen toen met meer dan 500%.

Het voorspellen van altseason is geen exacte wetenschap en ontstaat meestal uit het niets. De beste en eenvoudigste manier om een altseason te herkennen is door te kijken naar de Bitcoin dominantie. Deze dominantie is het percentage van het marktaandeel op de gehele cryptomarkt. Hoe groter de daling van de BTC dominantie, des te groter een altseason. Daarnaast biedt Blockchain Center een hulpmiddel om het marktsentiment te meten en te bepalen of de markt zich in Bitcoin of in het altseason bevindt.

Voor maximale winst is het cruciaal om jouw altcoins te verkopen voordat een altseason voorbij is. De geschiedenis heeft laten zien dat prijzen van altcoins net zo hard kunnen dalen als dat ze stegen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!