BNB Chain kondigt implementatie van zero-knowledge proof aan

De Layer-1 chain van Binance, de BNB-chain (voorheen Binance Smart Chain (BSC)) heeft aangekondigd dat het een eigen zero-knowledge proof scaling-technologie gaat lanceren, de zkBNB.

Zero-knowledge proofs zijn een van de haalbare langetermijnoplossingen voor gedecentraliseerde blockchain-schaalbaarheid, aldus Vitalik Buterin in zijn Endgame-artikel. Het is een technologie die al langer bestaat, maar de laatste tijd in opkomst is in combinatie met blockchain-technologie. In feite werd de technologie voor het eerst gebruikt in het jaar 1985. Zero-knowledge proofs maken gebruik van wiskundige bewijzen om de verificatie van specifieke informatie mogelijk te maken zonder de details te hoeven onthullen. De technologie is om deze reden vooral populair als schaalbaarheid en privacy-optie.

De BNB Chain is een van de meest gebruikte Layer-1 blockchains met meer dan $5,4 miljard aan totale vergrendelde waarde (TVL). Op het moment van schrijven staat de BNB Chain dan ook op de 3e plek van alle andere chains. In de officiële aankondiging van Binance werd het volgende aangegeven:

“Het doel van zkBNB is om de beveiliging vanaf de basislaag te behouden, terwijl het gebruik maakt van zogenaamde ZK SNARK’s voor snellere transacties per seconde (TPS), finaliteit, lagere transactiekosten en schaalbaarheid die nog niet eerder is gezien in de industrie.”

Zoals eerder aangegeven is de implementatie van ZK-bewijzen in cryptocurrencies is relatief nieuw. ZK SNARK’s werden voor het eerst geïmplementeerd door Zcash, een fork van Bitcoin, en hebben de laatste tijd grip gekregen vanwege het gebruik van elliptische curven voor bewijzen met hoge beveiligingsgaranties en en levensvatbaarheid voor schaalbaarheid op lange termijn.

BNB wees op de langer vertragingen bij het verwerken en afronden van transacties, wat een van de problemen is. Volgens het bedrijf zal zkBNB deze wachtrijen aanzienlijk verminderen, waardoor de applicatie er sterk op vooruit kan gaan in functionaliteit en gebruikerservaring. Het testnet voor zkBNB ging live op 2 september en het doel voor de lancering van het mainnet is voor het einde van 2022.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!