Colombia cryptocurrency

Colombia wil digitale valuta uitgeven om belastingontduiking tegen te gaan

Er zijn veel landen die proberen digitalisering in te zetten om de geldstroom in hun economieën beter te begrijpen en te beheersen. De Colombiaanse regering is nu ook van plan om op de korte termijn een eigen digitale valuta te lanceren. Dit blijkt vanuit verklaringen van Luis Carlos Reyes, het hoofd van de Colombiaanse belastingdienst, de DIAN.

Reyes heeft aan de lokale nieuwszender, Semana, verteld dat dit een van de voorstellen zou zijn van de net nieuw aangetreden president van Colombia, Gustavo Petro. Het doel is om de belastingontduiking aan bande te leggen die naar schatten tussen de 6% en 8% van het BBP van Colombia bedraagt. Reyes verklaarde dat het doel van de digitale valuta is om de traceerbaarheid van deze transacties te verbeteren. Hierdoor kunnen handelaren geen belasting ontduiken met contant geld als betaalmethode. Reyes zei het volgende over de maatregel:

“Dit komt overeen met zes of acht belastinghervormingen die in het land zijn doorgevoerd, waarmee maximaal 1% of 1,5% van het BBP wordt behaald.”

Er zijn door Reyes echter geen kenmerken van de digitale valuta bekendgemaakt. Ook is er niks prijsgegeven over de manier waarop de valuta zou werken naast het traditionele belastingsysteem in het land.

De introductie van de digitale valuta zou ook gepaard gaan met andere maatregelen die momenteel worden bestudeerd. Een van deze maatregelen is een beperking van contante betalingen boven een bepaald bedrag. Reyes bevestigde dat dit bedrag 10 miljoen Colombiaanse pesos zou zijn, wat ongeveer $2.400 is.

De wijzigingen in belastingsystemen kunnen echter wel de kanalen van Colombianen verstoren. Het gebruik van contant geld is tijdens de Covid-19-pandemie verminderd, maar blijft een van de belangrijkste betaalmethoden in Colombia. Statistieken van de Centrale Bank van Colombia tonen namelijk aan dat de circulatie van biljetten is gestegen tot het hoogste aantal in 17 maanden.

Volgens gegevens van de Financial Superintendency geven Colombianen nog steeds de voorkeur aan contant geld als hun belangrijkste betaalmethode bij het betalen van vervoer (94%), boodschappen (80%), opwaarderen van mobiele telefoons (78%) en huur (77%).

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN