Craig Wright zegt dat personen kunnen bevestigen dat hij Satoshi Nakamoto is

Craig Wright, een Australische computerwetenschapper die beweert Satoshi Nakamoto te zijn, de maker van de eerste cryptocurrency Bitcoin (BTC), heeft onlangs gezegd dat mensen kunnen bewijzen dat hij echt Satoshi is.

In een recent interview met een Australisch tv-programma werd Wright gevraagd of hij inderdaad de pseudonieme auteur van de Bitcoin-whitepaper is, waarop hij aangaf dat er mensen zijn die hem kennen, die kunnen bevestigen dat hij inderdaad Satoshi Nakamoto is, meldde Investing.com op 8 augustus. Hij zei het volgende:

“Het bewijs is altijd mensen. (…) Ik bedoel, ik had familie, ik had vrienden. Ik heb mensen die hoog in de branche staan.”

Wright heeft niet onthuld wie of waar deze mensen waren die zijn identiteit kunnen bevestigen, maar verklaarde wel in zijn woorden dat de Bitcoin-oprichter “het leven eigenlijk moeilijker maakt” en dat hij niet werd gemotiveerd door geld of roem.

Nog geen concreet bewijs

Hoewel Wright geen bericht kon verzenden vanaf de privésleutel die overeenkomt met de openbare sleutel van Bitcoin’s blok 0 (ook wel het Genesis-blok genoemd – het eerste netwerkblok dat ooit is gedolven), probeerde hij een analogie te gebruiken met autosleutels. Wright betoogde dat:

“Nogmaals, je kunt niet bewijzen met sleutels. Als ik uw autosleutels bezit, betekent dat niet dat ik uw auto bezit. Eerlijk gezegd is dat het domste wat ik ooit heb gehoord.”

Toevallig is het interview hetzelfde dat vijandig werd toen de gastheer, Hamish Macdonald, erop stond dat Wright concreet bewijs leverde dat hij inderdaad Satoshi was, wat Wright leek te ergeren.

Als reactie daarop begon hij te vloeken tegen de gastheer en zei hem dat hij “een wetboek moest pakken, en kijken wat het bewijs is, en een cursus volgen. (…) En als je terugkomt, en je weet echt waar je het over hebt, dan kunnen we een discussie hebben. Anders ben je gewoon een w****r.”

Valse beweringen?

Onlangs rapporteerde Finbold over een conclusie van het Londense Hooggerechtshof die de beweringen van Wright als onjuist verklaarde in een rechtszaak waarin Wright cryptopodcaster en blogger Peter McCormack beschuldigde van smaad omdat hij beweerde dat Wright en Satoshi niet dezelfde persoon zouden zijn.

In juni 2021 viel de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, ook de zelfverklaarde Nakamoto aan, waarbij hij Wright vergeleek met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en zijn advocaten uitdaagde hem aan te klagen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!