De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft zorgen geuit over haar vermogen om tegemoet te komen aan de nieuwe crypto-regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De belangrijkste problemen zijn het gebrek aan talent en logistieke moeilijkheden.
José Manuel Campa, de voorzitter van de EBA, zei in een interview met de Financial Times dat een van de uitdagingen is dat het slechts tot ongeveer 2025 zal zijn wanneer het bureau weer op welke cryptocurrencies het wordt belast met toezicht.
De EBA is gevestigd in Parijs er werd in 2011 opgericht. Het heeft de verantwoordelijkheid om toezicht te houden op de bankregelgeving in de hele Europese Unie. Daarnaast stelt het ook de norm voor regels in de banksector in alle ledengroepen.
In maart van dit jaar heeft de EU haar wetgevingspakket Markets in Crypto Assets (MiCA) afgerond. De nieuwe wetgeving legt sterke nadruk op stablecoins en streeft naar rechtszekerheid voor de crypto-industrie. Tegelijkertijd moet het voor financiële stabiliteit zorgen in all 27 EU-landen.
Campa erkende echter dat het karakter van de crypto-industrie betekent dat regelgeving van nature de neiging heeft om achter de feiten aan te lopen. Hieraan werd toegevoegd dat cryptocurrencies over drie jaar getransformeerd kunnen zijn in andere toepassingen die niet zijn voorzien. Campa zei daarnaast dat het inhuren en behouden van gespecialiseerd personeel een andere grote zorg is voor het bureau. Het heeft namelijk genoeg gekwalificeerd personeel nodig om toezicht te kunnen houden op de crypto-industrie van $1 biljoen.
De voorzitter van de EBA erkende dat er in heel de samenleving veel vraag naar personeel is. Hij zei dat een oplossing zou kunnen zijn op royale salarissen te bieden om zo experts met vaardigheden binnen de crypto-sector binnenboord te krijgen.
Hoewel Campa niet uitsloot dat EBA het mis zou kunnen hebben met de snel evoluerende crypto-sector, benadrukte hij dat reputatierisico niet iets is waar hij zich zorgen over zou maken. Hij zei:
“Mijn zorg is meer om ervoor te zorgen dat het risico dat we hebben geïdentificeerd . . . goed wordt beheerd. Als we het niet zo goed doen als we zouden moeten, zullen we met de gevolgen moeten leven.”