Mark Zuckerberg hoopt in 2030 één miljard mensen te hebben in zijn metaverse

We weten allemaal dat het bedrijf van Mark Zuckerberg, Meta Platforms Inc., denkt dat de metaverse het volgende grote ding in informatica zal zijn. Zo groot dat het zijn naam veranderde van “Facebook” in “Meta” om te laten zien dat het zijn focus verlegde naar virtuele werelden. Tijdens een recent interview vertelde Zuckerberg hoe hij de toekomst ziet op het gebied van technologie.

Eén miljard mensen

In het interview sprak Zuckerberg over de grote doelen van Meta. Hij beweerde dat hij tegen het einde van het decennium hoopt dat er minstens een miljard mensen in de metaverse zullen zijn. Hij denkt ook dat iedereen honderden dollars per jaar zal uitgeven aan digitale spullen.

Zuckerberg zei dat hij denkt dat mensen “digitale goederen, digitale inhoud en andere dingen zouden kopen om zichzelf uit te drukken”. Sommige digitale goederen kunnen kleding zijn voor een avatar, versieringen voor een virtueel huis of items voor een virtuele vergaderruimte. Als je het zo bekijkt, denkt Zuckerberg dat zijn bedrijf uiteindelijk honderden miljarden dollars zal verdienen met de metaverse. Dat komt bovenop de huidige jaaromzet van ongeveer $117 miljard.

Zuckerberg denkt dat de metaverse op lange termijn een “enorme economie” zal hebben, vooral voor makers. Het bedrijf heeft onlangs echter kritiek gekregen vanwege de hoge commissies die het aanneemt voor de verkoop van door gebruikers gemaakte inhoud in Horizon Worlds. Het bedrijf zei dat het 47,5% van alle verkopen van het spel zou behouden.

In een zeldzame openbare berisping noemde Tim Cook van Apple Zuckerberg een leugenaar. Wat betreft wanneer deze economie zal komen, het lijkt erop dat het een tijdje kan duren. Zuckerberg zei dat de metaverse zou zijn zoals Facebook en Instagram. Hiermee bedoelt hij dat het bedrijf een miljard of twee gebruikers wil hebben voordat het “het genereren van inkomsten opschaalt”.

De OS-droom van Mark Zuckerberg

In een ander gesprek zei Zuckerberg dat het bedrijf mogelijk een besturingssysteem voor de metaverse moet bouwen om een grote speler te worden in de markt. Hij gaf het volgende aan tegen BusinessInsider:

“Ik denk dat we op de lange termijn dit niveau van integratie tussen hardware, software en een besturingssysteem nodig zullen hebben om te bouwen wat we willen bouwen.”

Facebook/Meta heeft nog nooit een besturingssysteem gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat het dit niet zou kunnen doen. Het is echter niet het enige bedrijf dat hiermee bezig is. Zo is eerder bekend geworden dat Apple ook werkt aan een project genaamd rOS, wat staat voor Reality Operating System. De twee bedrijven zullen het waarschijnlijk tegen elkaar opnemen wanneer Apple zijn virtual reality-headset (VR) uitbrengt.

Dit is slechts het laatste wat Zuckerberg heeft gedaan om mensen enthousiast te maken voor de metaverse. Deze week liet hij enkele futuristische ontwerpen zien waar aan wordt gewerkt voor de volgende generatie VR-hardware. Net als de metaverse zelf, is echter geen van de prototypes klaar om verkocht te worden. We moeten dus nog eerst afwachten hoe de lancering van deze producten gaat zijn, voordat we kunnen bepalen of Zuckerberg’s doelen te hoog gegrepen zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!