YouTuber Coffeezilla noemt USDD een ponzi-scheme

Sinds de recentelijke crash van TerraUSD (UST), is de cryptomarkt argwanend gaan kijken naar andere algoritmische stablecoins, zo ook naar het nieuwe project van Justin Sun, USDD. Verschillende YouTubers hebben het hele saga van Terra gedocumenteerd, waarvan Coffeezilla wellicht de bekendste is. Hij heeft echter nu besloten om het nieuwe stablecoin-project van Justin Sun onder de loep te nemen.

Na het verlies van de dollarkoppeling op 13 juni, is USDD sindsdien gedaald tot een dieptepunt van $0,93 voordat hij het niveau van $ 0,98 herwon. Op het moment van schrijven handelt USDD op $0,978, een stijging van 0,35% in de afgelopen 24 uur, volgens CoinMarketCap. In termen van marktkapitalisatie had de stablecoin een marktkapitalisatie van $723 miljoen voordat de depegging begon op 13 juni. Na een paar dagen de marktomvang te hebben verloren, staat de huidige marktkapitalisatie op $704 miljoen, nadat deze eerder onder $700 was gedaald.

Zijn de fondsen veilig?

Hoewel wordt beweerd dat de USDD een gedecentraliseerde algoritmische stablecoin is, beweren velen dat het eigenlijk gecentraliseerd is. In tegenstelling tot andere stablecoins zoals UST, is het slaan van de USDD een exclusieve aangelegenheid. Slechts een paar instellingen op de witte lijst die nieuwe USDD mogen slaan, namelijk door Tron’s TRX te verbranden. Ondertussen liet Coffeezilla doorschemeren dat de onderpandactiva waarschijnlijk zijn opgeslagen in een portemonnee van Justin Sun. Hij zei het volgende:

“Het is onduidelijk of deze activa daadwerkelijk zullen worden ingezet, en de BTC-portemonnee die ze hebben is meer dan 2 jaar oud, wat suggereert dat dit geen nieuwe DAO-portemonnee is, maar mogelijk gewoon een Justin Sun BTC-portemonnee.”

Wie mint USDD?

Hij beweert ook dat 94% van de USDD door Justin Sun zelf lijkt te zijn geslagen. Het vermoedelijke adres van de Tron-oprichter heeft 683.320.461 USDD geslagen, wat 94% is van alle USDD die ooit is geslagen”, merkte hij op. De Youtuber beweerde:

“USDD ziet eruit als een honingpot voor detailhandelaren om door Justin Sun zelf te worden gedumpt.”

Zoals de zaken er nu voorstaan, ondersteunt de Tron DAO Reserve het totale uitstaande aanbod met een portefeuille van $2,31 miljard in verschillende cryptocurrencies. De reserve beweert dat USDD wordt beveiligd door de overmatige zekerheidstelling van meerdere reguliere digitale activa zoals TRX, BTC en USDT. De totale waarde van door onderpand gedekte activa is aanzienlijk hoger dan die van USDD in omloop, waarbij de onderpandratio is vastgesteld op 130%.

Bekijk de volledige video van Coffeezilla hieronder, waarin hij beweert dat USDD een ponzi-scheme is. Hij beweert tevens dat Justin Sun het project zou gebruiken om zijn TRX te verkopen, zonder dat dit een groot effect heeft op de prijs van TRX.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!