Chinese media waarschuwt: Bitcoin koers gaat naar nul

De Chinese media luiden alarmbellen en waarschuwen investeerders om weg te blijven van cryptocurrencies in het algemeen, met een focus op Bitcoin (BTC). Ze gaven zelfs aan dat ze voorspellen dat de markt zijn hoogtijdagen heeft gehad en nu op weg is om waardeloos te worden.

Op 22 juni publiceerde verslaggever Xinmei Shen een artikel in de South China Morning Post, waarin hij de Bitcoin-waarschuwing van het Chinese nationale nieuwsplatform Economic Daily citeerde. In dit artikel werd Bitcoin benoemd als “niets meer dan een reeks digitale codes” waar “het rendement voornamelijk komt van laag kopen en hoog verkopen”. Het waarschuwde:

“In de toekomst, zodra het vertrouwen van investeerders instort of wanneer soevereine landen Bitcoin illegaal verklaren, zal het terugkeren naar zijn oorspronkelijke waarde, die volkomen waardeloos is.”

Bovendien voerde het platform aan dat deze stand van zaken in het Westen heeft bijgedragen aan de volatiliteit van Bitcoin. Ondertussen heeft het Financial Regulatory Bureau van Shenzhen op dinsdag 21 juni een verklaring uitgegeven waarin het waarschuwt tegen illegale cryptohandel, met het argument dat het de veiligheid van eigendommen in gevaar brengt.

Het is vermeldenswaard dat de waarschuwing van door de staat beheerde media de harde houding van de Chinese regering ten opzichte van crypto weerspiegelt, die culmineerde in een effectief crypto-verbod dat in fasen werd uitgevoerd, dat begon in mei 2021.

In juni 2021 verbood de regering alle binnenlandse cryptomining, terwijl ze digitale valuta in september volledig verbood, uit bezorgdheid over hun effect op het milieu en over mensen die ze gebruiken voor het witwassen van geld.