Criminelen kiezen steeds minder vaak voor cryptocurrencies

Politici over de wereld beweren vaak dat crypto de favoriete valuta is van criminelen. Onlangs is er een rapport uitgebracht dat niet voor het eerst aantoont deze bewering niet geheel klopt. De bevindingen werden gepresenteerd in een jaarverslag van het Amerikaanse blockchain-analysebedrijf, CipherTrace, dat ongeveer een jaar geleden door MasterCard werd opgekocht.

Uit het nieuwe rapport bleek dat de totale dollarwaarde van illegale cryptocurrency-activiteit in 2021 is gegroeid tot een veel groter bedrag. Ondanks de gegroeide dollarwaarde is het percentage van de totale activiteit gedaald. Vorig jaar, toen de crypto-markt groeide, verklaarde het bedrijf dat criminele activiteiten waren gekrompen als een percentage van de totale marktbeweging. Er werd toen het volgende geschreven:

“We schatten dat het totale percentage voor illegale activiteit in 2021 tussen 0,10% en 0,15% van de totale cryptocurrency-activiteit was, vergeleken met tussen 0,62% en 0,65% procent van de totale cryptocurrency-activiteit in 2020.”

Het blockchain-analysebedrijf Chainalysis ontdekte daarnaast dat transacties met illegale adressen in 2021 slechts 0,15% van het totale crypto-transactievolume bedroeg. CipherTrace voegde er echter aan toe dat verschuivingen in de kenmerken van illegale activiteiten merkbaar zijn op jaarbasis. Toch lijken internationale politiediensten en gerechtelijke instanties hun eigen tegenmaatregelen te hebben opgevoerd. In het rapport luidde:

“Wetshandhavingsaankondigingen van inbeslagnames waren overvloedig in 2021 en 2022.”

Ook werd er toegegeven dat het eerlijk is om te te zeggen dat de wereld van cryptocurrency een enorme groei heeft doorgemaakt in 2021 en dat daardoor ook een toename van illegale activiteiten werd meegebracht. De auteurs van het rapport beweerden dat bewijzen uit het eerste halfjaar van 2022 erop wijzen dat dergelijke criminele activiteiten waarschijnlijk de trend zou voortzetten. Ze voegden er echter aan toe dat wereldregeringen beslissende maatregelen beginnen te nemen om ervoor te zorgen dat de ruimte geen moderne versie van het Wilde Westen meer is.

Er werd gewezen op het feit dat er al grote geldboetes zijn uitgedeeld in de sector. Hieronder valt ook een boete van 41 miljoen dollar die aan Tether (USDT) is uitgedeeld. De auteurs van het rapport beweren dat dit het bewijs was dat crypto-organisaties nu een reëele prikkel hebben om vorm te geven of zwaardere verliezen te lijden door toedoen van de overheid. Ook werden er trends geïdentificeerd die door de auteurs werden opgemerkt. De zijn:

  • Een toename van DeFi-hacks en -fraude
  • De opkomst van “next generation” muntmeng-diensten
  • De opkomst van DeFi en NFT’s als “potentiële witwaspraktijken”
  • Evolutie van ransomware.

Ook voorspelden ze een voortdurende wereldwijde evolutie en uitrol van crypto-betreffende regelgeving. Ze verklaarden dat de laatste tijd sprake was van een toename in crypto-gerelateerde sancties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!