Jay-Z en Jack Dorsey starten Bitcoin Academy in Brooklyn, New York

In februari 2021 werd al duidelijk dat de wereldberoemde rapper Jay-Z en de voormalig CEO van Twitter Jack Dorsey besloten hadden om de handen ineen te slaan voor Bitcoin (BTC). Nu is echter naar buiten gekomen dat de twee samen de Bitcoin Academy opgericht hebben in de thuisbasis van Jay-Z, Brooklyn, New York.

Financiële geletterdheid

Jay-Z, wiens echte naam Shawn Corey Carter is, is een multi-miljonair rapper uit Brooklyn’s Marcy Houses. Bitcoin Academy is een initiatief voor financiële geletterdheid dat Jay-Z en Jack Dorsey hebben gelanceerd om zijn oude buurt, waar hij opgroeide, te ondersteunen.

Een “crypto-kinderkamp” biedt deelnemers een mobiele hotspot en een kleine hoeveelheid Bitcoin om mee te experimenteren als onderdeel van het programma, dat openstaat voor iedereen van Marcy Houses.

Tot begin september krijgen de leerlingen gedurende twee avonden wekelijks les, met als doel om jonge mensen te onderwijzen over financiële geletterdheid en de basisprincipes van cryptocurrencies en blockchain tegelijkertijd.

Details van het exacte curriculum van de academie zijn onduidelijk, maar Rolling Stone meldt dat geplande lessen onder meer “Wat is geld?”, “Wat is cryptogeld?”, “Wat is Blockchain?” en “Hoe u uzelf kunt beschermen tegen oplichters” zullen zijn.

Niet onomstreden

Hoewel het aanbieden van gratis lessen over financiële geletterdheid onomstreden zou moeten zijn, heeft de focus van de academie op Bitcoin veel kritiek gekregen. In reactie op de aankondiging van de academie op Twitter bestempelden veel gebruikers het project als een “piramidespel”.

De wereld van cryptocurrency heeft altijd de belofte van financiële vrijheid gebruikt als onderdeel van haar aantrekkingskracht. Het is dan ook geen verrassing dat gemarginaliseerde gemeenschappen zich aangetrokken voelen tot crypto-investeringen, zoals Tonantzin Carmona, een Brookings Metro-fellow die onderzoek doet naar economische ongelijkheid en ras, aan TechCrunch vertelde. Ze gaf het volgende aan:

“Het is begrijpelijk dat ze alternatieve afzetmogelijkheden zoeken om rijkdom te genereren of betalingstransacties uit te voeren. Maar dat betekent niet dat het alternatief eigenlijk beter is, dat het veiliger is, of dat het hen echt gaat helpen hun doelen te bereiken.”

Andere initiatieven vanuit het tweetal

Jay-Z en Dorsey zijn donderdagochtend begonnen met het initiatief, dat zal beginnen in de Marcy Houses-buurt, maar in de nabije toekomst mogelijk wordt uitgebreid naar andere gebieden. Een liefdadigheidsinstelling genaamd Crypto Blockchain Plug en een non-profit genaamd Black Bitcoin Billionaire zullen de seminars geven, die eerder steun van Block, het bedrijf van Jack Dorsey, hebben gekregen.

Jay-Z en Dorsey hebben ook geïnvesteerd in andere blockchain-bedrijven, waaronder Alchemy, en hebben een initiatief voor de ontwikkeling van Bitcoins in Afrika en India ondersteund. Ze sponsoren het initiatief uit eigen middelen, samen met de inspanningen van veel andere crypto-gerelateerde organisaties.