Jack Dorsey kondigt plannen aan voor Web5, dat gebouwd wordt rondom Bitcoin

Een dochteronderneming van Block, bekend als TBD, heeft onlangs zijn plannen aangekondigd om een ​​nieuw gedecentraliseerd web te bouwen rond Bitcoin (BTC), genaamd Web5.

Terwijl Web3 blockchain-technologie en tokenisatie bevat om het internet te decentraliseren, wordt Web5 voorgesteld als een op identiteit gebaseerd systeem dat slechts één blockchain gebruikt: Bitcoin.

Deze stap kan niet geheel als verrassing gezien worden, aangezien de oprichter Jack Dorsey meerdere keren aangaf dat hij het gevoel had dat Bitcoin een belangrijke rol zal gaan spelen in de digitale revolutie.

Twitter-gebruiker Namcios brak het nieuws over het concept in een reeks tweets waarin verschillende softwarecomponenten werden beschreven die samenwerken om de gebruikerservaring te verbeteren en gedecentraliseerd identiteitsbeheer mogelijk te maken. Hij gaf het volgende:

“Gedecentraliseerde ID’s (DID’s). Web5 maakt gebruik van ION – een open, openbaar en toestemmingloos DID-netwerk dat bovenop de Bitcoin-blockchain draait. Het is gebaseerd op het Sidetree-protocol waarvoor geen tokens, vertrouwde validators of aanvullende consensusmechanismen nodig zijn om te functioneren.”

Web5 is in wezen een gedecentraliseerd webplatform, of DWP, waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde web-apps kunnen maken via DID’s en gedecentraliseerde nodes, volgens de prototypedocumenten van TBD. Web5 zal ook een monetair netwerk hebben rond BTC, wat de overtuiging van Dorsey weerspiegelt dat de koningsmunt op een dag de valuta van internet zal worden.

Dorseys motivatie voor het nastreven van een nieuw webontwikkelingsmodel kan voortkomen uit zijn overtuiging dat Web3 nooit echte decentralisatie zal bereiken. De CEO van Block heeft publiekelijk kritiek geuit op Web3 en de durfkapitaalgemeenschap die de ontwikkeling ervan ondersteunt. In december 2021 tweette Dorsey dat individuen geen eigenaar zijn van Web3 – VC’s en hun beperkte partners wel. “Het zal nooit aan hun prikkels ontsnappen”, zei hij. “Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label.”