Amerikaanse staat New York verbiedt Bitcoin-mining

In New York heeft de senaat het controversiële proof-of-work (PoW) mining-verbod goedgekeurd dat elke nieuw gedolven Bitcoin (BTC) in de staat zou verbieden. Vorige maand werd het verbod voor het eerst aangenomen door de staatsvergadering. De wet is bedoeld om nieuwe mining-activiteiten voor de komende twee jaar in de staat te verbieden.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het kantoor van de gouverneur van New York, wat de staat de eerste maakt in de Verenigde Staten dat een moratorium op cryptocurrency-mining zou instellen, als de wet wordt aangenomen.

PoW-mining-consensus wordt voornamelijk gebruikt door Bitcoin-miners en wordt beschouwd als een van de veiligste en meest gedecentraliseerde manieren van mining. De praktijk is echter controversieel omdat het een ongelooflijk hoge hoeveelheid energie vereist. Bij de stemming over het wetsvoorstel sloegen veel senatoren van onbeslist om in voorstanders en beweerden dat ze zich zorgen maakten over de CO2-uitstoot.

Het wetsvoorstel zou ook de verlenging van licenties kunnen weigeren aan diegenen die al in de staat actief zijn. Elke nieuwe PoW-mining-operatie in de staat zou alleen kunnen werken als deze 100% hernieuwbare energie gebruikt.

Het mining-consensusmechanisme van Bitcoin is een van de meest besproken discussieonderwerpen geweest onder beleidsmakers, geholpen door milieuactivisten en miljardairlobby’s die de proof-of-stake mijnbouwconsensus ondersteunen, die veel minder energie-intensief is. Greenpeace en Chris Larsen, mede-oprichter van Ripple, voeren campagne voor een wijziging van de Bitcoin-code.

Vaak richten beleidsmakers zich alleen op het hoge energieverbruik van het minen van Bitcoin en negeren het feit dat een aanzienlijk deel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vooral in New York wordt Bitcoin gemined met behulp van hernieuwbare energie.

Kritiek op PoW-mining kwam vorig jaar op stoom op het hoogtepunt van de bull run. Tegen het einde van vorig jaar benadrukte een door MicroStrategy geleid rapport van de Bitcoin Mining Council echter dat meer dan 60% van het elektriciteitsverbruik door het BTC-netwerk afkomstig is van schone bronnen.

Ook stelde het Europees Parlement een soortgelijk PoW-mining-verbod voor. Dit voorstel werd echter gewijzigd om het verbod op te heffen te midden van toenemende publieke druk. Experts geloven dat het besluit van New York om PoW-mining te verbieden een domino-effect zou creëren en dat andere staten zouden kunnen volgen. De VS zijn momenteel de wereldleider in de hash-snelheid van Bitcoin-mining, goed voor 38% van de mining-kracht van het netwerk.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!