Gouverneur van de Bank of England slaat alarm over crypto-oplichters

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, heeft zijn bezorgdheid geuit over dat crypto kansen biedt voor oplichters en criminelen. Hij zei tijdens een conferentie die werd georganiseerd door de bank het volgende:

“Je hoeft alleen maar de vraag te stellen: wat eisen mensen die losgeld-aanvallen plegen meestal betaling? Het antwoord is crypto.”

Ook zei hij dat cryptocurrencies kansen creëeren voor de regelrechte crimineel, hoewel de technologie zorgt voor innovatie in de bredere wereld van financiële diensten. Het is dan ook niet de eerste keer dat Bailey waarschuwingen heeft afgegeven over de risico’s van cryptocurrencies.

Bailey over eerdere gebeurtenissen

In november 2021 richtte Bailey zich op een van de grootste Bitcoin-verhalen van het jaar: de adoptie van de toonaangevende cryptocurrency door El Salvador. Hij zei destijds:

“Het baart me zorgen dat een land Bitcoin als nationale valuta zou kiezen. Wat zich vooral zorgen zou maken, is of de burgers van El Salvador de aard en volatiliteit van de valuta die ze hebben begrijpen?”

De vice-gouverneur van de Bank of England, Jon Cunliffe, zei een maand later dat de crypto-industrie het financiële systeem van de dag van vandaag zou kunnen bedreigen. Cunliffe vertelde toen:

“Het punt, denk ik, waarop men zich zorgen maakt, is wanneer het wordt geïntegreerd in het financiële systeem wanneer een grote prijscorrectie echt andere markten kan beïnvloeden en gevestigde spelers op de financiële markt kan beïnvloeden.”

Bailey gaat nu echter een stap verder doordat hij niet alleen stelt dat er stabiliteitsrisico’s kleven aan crypto, maar volgens hem ook sprake is van een potentiële rol van cryptocurrencies bij het faciliteren van het ontduiken van sancties. Losgeld-aanvallen hebben nu aan Rusland gelieerde actoren miljoenen dollars opgeleverd. Bailey zei daarnaast:

“Sommige crypto-enthousiastelingen zeggen dat ze niet moeten worden gedekt door Russische sancties omdat dat niet hun wereld is. Het spijt me, het is jouw wereld. We bevinden ons allemaal in dezelfde wereld.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!