VS treasury dreigt met sanctioneren van crypto-exchanges

De 15e plaatsvervangende minister van Financiën van de Verenigde Staten, Wally Adeyemo, heeft crypto-exchanges en monetaire instellingen gewaarschuwd om Rusland niet te helpen financiële sancties te omzeilen. Volgens hem zullen de Amerikaanse autoriteiten degenen die zich niet aan dit verzoek houden, opsporen en straffen.

De Amerikaanse autoriteiten zullen elke sector verantwoordelijk houden die Rusland probeert te helpen financiële sancties te ontwijken. De sancties zijn aan het land opgelegd nadat Vladimir Putin de invasie in Oekraïne is begonnen. Adeyemo had in een interview met CNBC het volgende te melden:

“Wat we heel duidelijk willen maken aan crypto-exchanges, aan financiële instellingen, aan individuen, aan iedereen die in een positie is om Rusland te helpen profiteren en onze sancties te ontwijken: we zullen u verantwoordelijk houden.”

De 40-jarige regeringsfunctionaris is van mening dat Rusland tot nu toe niet in staat is geweest om de geldende sancties via crypto-handlesplatformen of andere financiële bedrijven te omzeilen. Hij is ook van mening dat Rusland zal blijven proberen alle mogelijke middelen te gebruiken om onder de sancties uit te komen.

Adeyemo ging door met zijn waarschuwing, wat aardig veel op een dreigement leek, door te zeggen dat de bedrijven die actief zijn in de digitale activa-sector niet kunnen ontsnappen aan de reikwijdte van de verantwoordelijke instanties. Hij zei:

“We zullen komen en we zullen jullie vinden, en we zullen ervoor zorgen dat Rusland niet de mogelijkheid heeft om de sancties te omzeilen die we hebben ingesteld om het voor hen moeilijker te maken om de onwettige oorlog die ze in Oekraïne hebben te vervolgen.”

Ervaring met sancties

De treasury, die alle federale financiën beheert, heeft ervaring met het uitdelen van straffen aan crypto-exchanges. Vorig jaar werden sancties opgelegd aan in een in Tsjechië gevestigd handelsplatform, Suex. Destijds beweerde Adeyemo dat het bedrijf operaties faciliteerde met “illegale opbrengsten van ten minste acht ransomware-varianten”. Daarnaast gaf hij aan dat 40% van de bekende transactiegeschiedenis van de exchange was gekoppeld aan criminelen. De ambtenaar onthulde verder dat het bestraffen van Suex de eerste dergelijke actie was van het Office of Foreign Assets Control tegen een handelsplatform voor digitale activa. Hij is ook van mening dat deze crypto-exchanges van cruciaal belang zijn voor partijen zoals Rusland om nog winst te kunnen maken. Naar aanleiding van de beschuldigingen verbood het Amerikaanse ministerie van Financiën Suex om zaken te doen met Amerikaanse organisaties.