Oorlog in Oekraïne zal adoptie van digitale activa versnellen, aldus BlackRock CEO

De voorzitter en de CEO van het investeringsbedrijf BlackRock, Larry Fink, heeft gezegd dat de oorlog in Oekraïne het potentieel heeft om digitale valuta te versnellen. Donderdag benadrukte Fink in een brief aan beleggers de implicaties van de oorlog voor bedrijven, landen en klanten. Daarbij zal ook de impact op energiebronnen worden aangepakt, volgens Fink. Hij zei:

“De oorlog zal landen ertoe aanzetten hun valuta-afhankelijkheden opnieuw te evalueren.”

Volgens hem waren sommigen al bezig met het zoeken naar een actievere rol in digitale valuta’s, al voor de oorlog begon. Hij gebruikte hierbij als voorbeeld een studie van de Amerikaanse Federal Reserve over de implicaties van een digitale valuta van de centrale bank. Fink gaf aan:

“Een wereldwijd digitaal betalingssysteem, zorgvuldig ontworpen, kan de afwikkeling van internationale transacties verbeteren en tegelijkertijd het risico op witwassen en corruptie verminderen”, en de grensoverschrijdende transactiekosten verlagen. Naarmate we een toenemende interesse van onze klanten zien, bestudeert BlackRock digitale valuta’s, stablecoins en de onderliggende technologieën om te begrijpen hoe ze ons kunnen helpen onze klanten van dienst te zijn.”

Fink: De oorlog zorgt voor verschuivingen in de financiële- en energiemarkt

Naar verluidt is BlackRock van plan om crypto-handel aan te bieden aan zijn investeerders. Eind 2020 merkte Fink op dat de groeiende interesse in Bitcoin een teken zou kunnen zijn dat de cryptocurrency zijn plaats in het financiële systeem zou krijgen. Daarop kocht het bedrijf vorig jaar Bitcoin-futures. Eerder dit jaar diende iShares van BlackRock een exchange-traded fund in om de prestaties van een index bestaande uit blockchain- en crypto-bedrijven te volgen. In de brief zei Fink dat de oorlog enkele van de trends die al door de pandemie zijn veroorzaakt, zal intensiveren als het gaat om hoe landen verbonden zijn in de wereldeconomie. Hij zei:

“De Russische invasie van Oekraïne heeft een einde gemaakt aan de globalisering die we de afgelopen drie decennia hebben meegemaakt.”

Fink betoogde daarnaast dat de verschuiving van energiebronnen over de hele wereld een gevolg is van de oorlog. Hij is echter van mening dat de vooruitgang naar nul netto-emmissie hierdoor wordt vertraagd, maar de verschuiving naar groenere energiebronnen zal versnellen. Hij is van mening dat de huidige crisis landen ertoe zal aanzetten om met oplossingen te komen die hun toegang tot energie veiligstellen. Wind- en zonne-energie zullen voor de meeste landen de makkelijkste optie zijn. Ook merkte hij op dat BlackRock zich bij andere bedrijven had aangesloten met het bevriezen van wallets uit Rusland, terwijl het bedrijf geen significante investeringen heeft in het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!