Arab Monetary Fund benoemt RippleNet als alternatief op CBDC’s

Het Arab Monetary Fund (AMF), een suborganisatie van de Arabische Liga, heeft in een nieuw rapport het wereldwijde betalingsnetwerk RippleNet genoemd als een mogelijk alternatief voor digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s). Tevens gaf de Arab Regional Fintech Working Group van de AMF aan dat er een aanzienlijk risico is voor een land om een ​​CBDC uit te geven. Het zei het volgende:

“Er zijn veel risico’s verbonden aan de internationale posities op lokale CBDC’s, variërend van het risico van ‘digitale dollarisering’, internationale overloopeffecten en de impact op de internationale rol van valuta’s.

Als een CBDC met succes buiten zijn jurisdictie wordt gebruikt, kan dit ertoe leiden dat een lokale valuta zijn functie als ruilmiddel, rekeneenheid, waardeopslag verliest en uiteindelijk risico’s voor de financiële stabiliteit met zich meebrengt.

Bovendien kan het uitgeven van CBDC’s aan niet-ingezetenen leiden tot een toename van de volatiliteit van de wisselkoers en een verandering in de dynamiek van de kapitaalstroom, aangezien CBDC-kenmerken ze aantrekkelijk maken voor investeerders als alternatief financieel instrument.”

De groep stelde een lijst samen met alternatieven voor CBDC’s die een vergelijkbaar nut zouden kunnen bieden, maar met minder neerwaarts risico. Onder de genoemde zijn het internationale SWIFT-betalingssysteem, de bankapplicatie Revolut, het in Londen gevestigde fintech-bedrijf Wise en RippleNet, het realtime afwikkelingssysteem van Ripple Labs.

Hoewel er geen details werden gegeven, merkte de groep op dat CBDC-alternatieven hun eigen gebreken hebben die moeten worden aangepakt voordat ze wijdverbreide acceptatie zien. Het zei het volgende:

“De meeste van deze niet-CBDC-alternatieven hebben aanzienlijke beperkingen of gebreken. Als gevolg hiervan blijven veel centrale banken proof-of-concepts of pilots uitvoeren met CBDC.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!