Kazachstan ondanks energieproblemen een toekomstige mining-hub

Nog minder dan een jaar geleden werd Kazachstan gezien als een paradijs voor vluchtende miners. Ondertussen is er veel veranderd in de binnenlandse politiek van het land waardoor de situatie er nu heel anders voor staat. De optie voor een algeheel verbod is momenteel niet aan de orde, maar het is verre van een paradijs.

Wat gebeurde in het afgelopen jaar?

China trad ongeveer een jaar geleden hard op tegen crypto-miners die vervolgens in Kazachstan een veilige haven vonden. Rapporten gaven aan dat voor het Chinese ingrijpen de miners in het land met ongeveer 10% meedroegen aan de hashrate van Bitcoin. Dit cijfer verdubbelde nadat Chinese miners vluchtten naar Kazachstan. Op dat moment stond het land in Midden-Azië op de tweede plaats op het gebied van hoogste Bitcoin hashrate-leveranciers ter wereld. Er gingen geluiden rond dat het land miljoenen aan belastinginkomsten zou kunnen genereren. De elektriciteitsvoorziening leed eronder en black-outs kwamen vaak voor en stijgende temperaturen leidden tot een verhoogde vraag naar airconditioning.

De regering trad snel op door de mine-capaciteit voor nieuwe mine-centra tot 100 megawatt te beperken. Ook werden er categorieën gecreëerd om de mine-bedrijven in te delen. Het onderscheid hielp niet om de energieproblemen op te lossen en op 24 januari werden alle miners voor de rest van de maand afgesloten van de elektriciteitsvoorziening. Toch lijkt het alsof de hashrates niet zijn aangetast door de gebeurtenissen in Kazachstan. Nauwelijks een maand later steeg het niveau van de hashrates van Bitcoin tot meer dan 50% van het niveau van voor het Chinese verbod.

Hoe ziet de toekomst eruit voor miners?

Er zijn dus twee mogelijkheden voor miners. Ze kunnen ervoor kiezen om het land te verlaten voor een ander land waar de regelgeving beter is of blijven in de hoop dat de regelgeving in Kazachstan wordt verbeterd. Rechtsgebieden zoals Amerika bieden mijnwerkers een gezond regelgevingskader, toegang tot kapitaalmarkten, maar milieuoverwegingen krijgen veel aandacht. Toch kan Kazachstan zijn zaken op orde krijgen vanwege de interesse dat het heeft ontvangen van mine-landen vanuit de hele wereld.

Volgens een expert zal Kazachstan op de lange termijn een mijnhaven zijn. Er is een enorm potentieel voor het bouwen van nieuwe energieopwekking. Dit geldt voor traditionele energiebronnen, maar ook voor nieuwe energieopwekking. Het land heeft baat bij politieke stabiliteit en het vermogen om buitenlands kapitaal te kunnen aantrekken. De weg die voor het land ligt is moeilijk, maar er lijkt weinig twijfel te bestaan over de toekomstige rol van Kazachstan in Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!