Afrikaanse exchange opzoek naar een doorbraak

Een van de grootste crypto uitwisselingsplatformen in Afrika, Luno, is op zoek naar een doorbraak op de Amerikaanse markt. Het in 2013 opgerichte, Britse exchangebedrijf dat oorspronkelijk gericht was op zorgen voor crypto-adoptie in ontwikkelingsmarkten, wil voor het einde van het jaar uitbreiden naar de grootste wereldwijde exchange voor crypto’s.

Mauris Reitz, de General Manager van het bedrijf onthulde dit in een interview met Bloomberg, eraan toevoegend dat het bedrijf hard werkt om door het complexe juridische terrein te navigeren dat eigen is aan alle vijftig staten in de VS voordat het zijn aanwezigheid vestigt. Met een krachtige aanwezigheid in Nigeria, Singapore, Zuid-Afrika, Maleisië, Australië, en sommige delen van Connecticut, VS, zal het Serie B bedrijf proberen om zich bij de lijst van unieke bedrijven te voegen in de komende paar jaar na het veiligstellen van een aanzienlijke voetafdruk in de VS.

Terug in Afrika, had het geworsteld voor dominantie met Binance, ’s werelds grootste crypto exchange platform, en heeft het enorme steun gekregen van Nigerianen en Zuid-Afrikanen die meer dan 40% vormden van de in totaal twee miljoen nieuwe gebruikers die het in 2021 kreeg.

Met Kenia, Nigeria en Togo op de 5e, 6e en 9e plaats op de top tien lijst van wereldwijde crypto adoptie, is een deel van Luno’s missie al bereikt. Maar er moet eerst nog veel meer worden gedaan om het bewustzijn over crypto in heel Afrika te vergroten en weloverwogen investeringen aan te moedigen, beveiligd door voldoende beschikbaar overheidstoezicht.

Met de steun van wereldwijde topinvesteerders zoals Digital Currency Group en Naspers Ltd, wil Luno zijn waarderingen van $10 miljard verhogen en meer geloofwaardigheid aantrekken, en zich wagen aan ETF-handel, zowel in Afrika als in de VS.

Maar ETF’s, afzonderlijke effecten die zijn gecreëerd om de prijs van een activum zoals Bitcoin te volgen en na te bootsen, zonder het risico te lopen het activum in bezit te hebben, zijn een twistpunt geworden in de VS.

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) worstelt nog steeds met de druk om wetten uit te werken voor een nu multimiljarden dollar kostende crypto-industrie en heeft haar tempo vertraagd om kostbare overhaaste fouten te voorkomen. Een deel van deze beslissing kan worden gezien in haar recente afwijzing van Skybridge en Bitwise’ ETF-aanvragen, vooral in het licht van het huidige aandelenmarkt werkweek dilemma, dat vereist dat ETF-handel aan het einde van de weekdag wordt gesloten en misschien niet geschikt is voor een 24/7 crypto-markt.

De situatie is vergelijkbaar in Zuid-Afrika en Luno wacht geduldig op het resultaat van de regelgevende inspanningen alvorens dit te doen.

Het valt nog te bezien hoe goed Luno een paar procent marktdominantie kan afsnoepen van Coinbase en Binance. Het zou daarvoor langer de riemen vast moeten houden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!