Crypto trends

Valse start voor de cryptomarkt in 2022, maar hoe komt dit?

De cryptomarkt is dit jaar ruw van start gegaan. En het is het jaar begonnen, waar het in 2021 eindigde. Mads Eberhardt, cryptoanalist bij de Saxo Bank, heeft met ons zijn visie gedeeld met betrekking tot de verschillende oorzaken waarom dit gebeurde.

Op 10 november bereikte de cryptomarkt een all-time high in termen van de gecombineerde marktkapitalisatie van bijna $3 biljoen, volgens TradingView. De rest van 2021 werd bepaald door een zekere vermoeidheid in de cryptomarkt. Dat leidde tot hoge volatiliteit, naast vergelijkbare dalingen in bepaalde technologie- en bubbelaandelen.

De cryptomarkt heeft in het nieuwe jaar tot nu toe een vergelijkbaar pad laten zien als waar het 2021 eindigde. Vanaf zijn all-time high in november van 69.000 (BTC/USD), daalde bitcoin naar $46.200 op oudejaarsavond, alvorens verder te dalen naar het huidige niveau van $41.688.

Ethereum trad in de voetsporen van bitcoin. Op hetzelfde moment als bitcoin, bereikte ethereum een all-time high van rond de 4.850 (ETH/USD) in november. De vreugde was enigszins kort aangezien ethereum nieuwjaar vierde op $3.750 alvorens te dalen naar het huidige niveau van $3.028.

De vraag blijft waarom het aantoonbaar positieve marktsentiment negatief werd na november, terwijl het in het nieuwe jaar is blijven aanhouden. Om het antwoord te vinden, moeten we onze aandacht richten op meerdere bronnen.

Het nemen van winst

Allereerst was 2021 een geweldig jaar voor de cryptomarkt, en dan moet er op een bepaald moment winst worden genomen. Dit hebben de grotere investeerders ook gedaan, wat weer voor verkoopdruk zorgde.

Aanzienlijke winstrealisatie in een markt met een hoge hefboomwerking kan de markt snel doen omslaan omdat handelaars hun lange posities geliquideerd krijgen, waardoor de neerwaartse trend erger wordt. De financieringsratio’s voor crypto perpetual futures (eeuwigdurende futures zonder einddatum) zijn sinds november gestabiliseerd. Dat betekent dat er nu een redelijker verdeling is tussen longs en shorts, terwijl longs vroeger de futures domineerden.

Gecorreleerd aan speculatieve aandelen

Het voorbije jaar was ook goed op het vlak van aandelen. In december kreeg de aandelenmarkt echter te maken met een sterke verkoopdruk waarbij vooral technologie- en bubbelaandelen tuimelden. Deze aandelen zijn historisch gezien gedeeltelijk gecorreleerd aan crypto, en het toont in elk geval een veranderde risicobereidheid aan die zonder twijfel een impact heeft op de zeer speculatieve cryptomarkt.

We weten dat individuen die handelen in cryptocurrencies vaak ook worden aangetrokken tot meme-aandelen of andere zeer speculatieve aandelen zoals GameStop. Dit resulteert in vergelijkbare koersbewegingen, dus als de een daalt, volgt de ander waarschijnlijk.

De renteverhoging komt er waarschijnlijk aan

Daar komt nog bij dat de markt een mogelijke renteverhoging begint te verwachten. Deze verwachting werd donderdag verder aangewakkerd nadat de Amerikaanse Federal Reserve de notulen van haar decembervergadering vrijgaf, waaruit blijkt dat de Fed de renteverhoging wil versnellen.

Dit heeft bij cryptotraders voor onzekerheid gezorgd over de vraag op welke manier de verhoogde rente de markt zal beïnvloeden, vergelijkbaar met de impact op technologieaandelen.

Conclusie

Er zijn verschillende factoren die de markt negatief hebben beïnvloed, waarvan het nemen van winst en de renteverhoging waarschijnlijk de grote factoren zijn die weer voor een domino effect gezorgd hebben op de markt. Hierdoor werden veel longs geliquideerd, wat de daling versnelde. Nu zijn is er echter weer een betere balans tussen longs en shorts, waardoor het er gezonder uitziet dan voorheen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN