Ethereum 2.0 Beacon-keten is officieel geüpgraded

De bijna precies een jaar oude Ethereum 2.0 Beacon-keten is voor het eerst geüpgraded, genaamd Altair. Preston Van Loon, een ontwikkelaar van de Ethereum 2.0-client Prysm, zei het volgende over het goede nieuws:

“Altair is succesvol geactiveerd! De finaliteit was ononderbroken en de deelname daalde tot maar liefst 93,3% in het eerste Altair-tijdperk (exact aantal moet nog worden bevestigd). De deelname ligt nu boven de 95%.”

De update wordt beschouwd als een “low stakes warm-up” voor de aanstaande samensmelting, wanneer het huidige Ethereum-mainnet, dat wordt beveiligd door een Proof of Work (PoW) consensusmechanisme, “samensmelt” met het Proof of Stake (PoS) systeem van de Beacon-keten.

Altair is op zijn beurt een upgrade van de Beacon-keten die lichte clientondersteuning, kleine patches voor incentives, inactiviteit lek-accounting per validator, een toename van de slashing-ernst en opschoning van validatorbeloningen voor vereenvoudigd state management biedt.

De upgrade is succesvol geïmplementeerd en Paul Hauner van Lighthouse zei het volgende op het goede nieuws:

“Alles ziet er goed uit op onze nodes. We denken echter dat ongeveer 6% van de validators niet heeft bijgewerkt … Iemand produceert niet-Altair-blokken. Dat is te verwachten en helemaal goed. We kunnen dat tolereren en ik neem aan dat ze er wel uit zullen komen.”

De upgrade is een hard fork van het netwerk, wat betekent dat iedereen die niet heeft geüpgraded, wordt afgesneden van het nieuwe netwerk. In tegenstelling tot PoW, waar niet upgraden betekent dat je gewoon geen blokbeloningen krijgt, kan hier niet upgraden betekenen dat je geld verliest omdat je gestakte 32 ETH ‘geslashed’ zal worden.

Ethereum gecentraliseerd?

Bitcoiners zouden de aanpak echter fel bekritiseren omdat het ontwikkelaars te veel macht geeft over welke code precies in je node gaat, waarbij de operator niet veel te zeggen heeft. Zo zei Mitja Gorovshevsky, medeoprichter en CTO bij een nieuwe blockchain van TON Lab, het volgende:

“De actie om validators te straffen als ze ervoor kiezen om niet aan deze upgrade te voldoen, is een ander bewijs dat het Ethereum-netwerk in feite centraal wordt beheerd door zijn ontwikkelaars.”

Toch is het niet zo dat je echt veel keuze hebt in Bitcoin, aangezien een mining-node niet upgradet naar Taproot gewoon volledig wordt afgesneden van het netwerk. Het is echter wel zo dat non-mining-nodes niet hoeven te upgraden, maar dergelijke nodes nemen niet echt deel aan consensus, maar kijken meer toe hoe de miners consensus vormen.

Ethereum 2.0 heeft geen non-staking nodes, dus het kan niet echt een onderscheid tussen soft en hard fork hebben zoals non-mining nodes. Dus als je het niet eens bent met de nieuwe code, is de upgrade niet automatisch, dus je kunt de oude keten blijven valideren zoals die ene dappere gebruiker, alhoewel hij/zij het vermoedelijk perongelijk doet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!