Koii Network: aandachtseconomie met Atomic en Dynamic NFT’s

Koii Network wil het klassieke verdienmodel van de huidige internetbedrijven doorbreken. Dat willen ze doen door een slimme combinatie van atomic en dynamische NFT’s en een verdienmodel gebaseerd op aandacht en websiteverkeer. Zelf noemen ze het “The attention economy”. We leggen het in detail uit in dit artikel.

Wat wil het Koii Network precies veranderen?

Het Koii Network vindt dat de traditionele bedrijven hun gebruikers uitbuiten. Foto’s, muziek en video’s worden verzameld zonder dat de makers daarvoor betaald worden. De gegevens die de gebruikers van deze ‘gratis app’s’ achterlaten worden gebruikt om gericht te adverteren. De inhoud die er echt toe doet, wordt sinds enkele jaren verborgen achter een paywall. Veel internetgeleerden stelden dan ook al lang geleden:

“Als de dienst gratis is, ben jij waarschijnlijk het product.”

Verschillende Web 3.0 toepassingen gebaseerd op blockchaintechnologie zijn druk bezig alternatieven te ontwikkelen. Alternatieven die gefocust zijn op het terugbrengen van de macht, en vooral het verdienmodel, naar de makers of gebruikers.

Koii Network voorziet een protocol en netwerk waarmee de focus gelegd wordt op het sleutelwoord ‘aandacht’. Hoe meer aandacht iets op het gedecentraliseerde web krijgt, hoe meer de maker er aan zal kunnen verdienen. Zo eenvoudig is het idee. Als je er over begint na te denken, zijn de toepassingen die daarmee ontwikkeld kunnen worden dan ook eindeloos, .

Koii Network’s eigen Finnie wallet

Om dit te kunnen realiseren, hebben ze bij Koii een eigen wallet gemaakt, de Finnie wallet. Een Metamask-kloon zoals we er nog al gezien hebben dus niets om van achterover te vallen. Het is een eenvoudig te installeren browserextensie waarmee je een wallet creëert en waarop je standaard twee tokens zal vinden, n.l. KOII en AR. Over AR (van Arweave) later meer.

De Finni Wallet browser extensie

Het is echter ook mogelijk om NFT’s op te slaan in deze wallet. Die vind je terug bij ‘Assets’ of je kan doorklikken op ‘My NFT Gallery’. Je wordt dan naar je eigen NFT-profielpagina geleid waar je enerzijds je gekochte of zelf gecreëerde NFT’s kan terugvinden. Anderzijds kan je er ook heel eenvoudig, met een simpele drag & drop, een afbeelding uploaden of je eigen NFT minten.

Je geeft een titel, beschrijving en tags mee, klikt op ‘Create New NFT’ en je bent vertrokken. Jouw NFT wordt nu weergegeven in het Koii leaderboard op koi.rocks. Hier kan je alle NFT’s terugvinden die met de Finnie Wallet aangemaakt zijn. Maar wat het meest interessante is, is dat je ook kan zien hoeveel KOII de maker er al mee verdiend heeft. Deze week’s top content bijvoorbeeld, was een NFT die met 914 views een 15.226 KOII had verdiend. Niet slecht!

Samenwerking met Arweave

Het Koii Network werkt nauw samen met Arweave. Specifiek met het permaweb van Arweave. Dat is ontwikkeld als een gedecentraliseerde opslagplaats voor het internet en al zijn content. Alle Koii Network informatie die op een blockchain moet opgeslagen worden, wordt bij Arweave opgeslagen.

Het Arweave protocol matchet aanbieders van vrije opslagruimte met zij die opslagruimte zoeken. Je betaalt een eenmalige fee en jouw content wordt voor eens en voor altijd opgeslagen. Zo werkt het ook met alle content die bij het Koii Network wordt aangemaakt. Want NFT’s in het Koii Network zijn meer dan de “gewone” NFT’s.

Atomic NFT’s vereeuwigd

De meeste NFT’s die we nu kennen en terug vinden op bijvoorbeeld Opensea of bij Cryptopunks, zijn in principe niets meer dan digitale eigendomsbewijzen. Meestal is dat van een afbeelding. Een afbeelding die vaak gehost wordt op een gecentraliseerde server van b.v. Google of Amazon. (Dat kan je overigens heel eenvoudig uitproberen. Rechtsklik op een afbeelding en kies ‘adres van afbeelding kopiëren’. Plak die in je browser en de kans is groot dat je wel ergens ‘Google’ zal zien staan.)

Het punt is dat hoewel jij wel de eigenaar kan zijn van de NFT op de blockchain, maar dat er er ergens in de code van die NFT wel een verwijzing staat naar die Google server. Wat als de eigenaar van die server ooit beslist die afbeelding weg te halen, of crasht? Dan is de afbeelding onherroepeleijk weg. Wat is jouw NFT dan nog precies waard?

Met atomic NFT’s als nieuwe standaard wil Koii Network dit probleem verhelpen. Want bij een atomic NFT wordt zowel het eigendomsbewijs of de NFT, als het smartcontract én de afbeelding zelf, in elkaar gevlochten. Bovendien komt die atomic NFT permanent en onveranderbaar in de Arweave permaweb. Qua levensduur heeft een atomic NFT dus wel een streepje voor.

Dynamic NFT’s

Een andere innovatie waar ze bij Koii Network mee uitpakken is de dynamische NFT. Ze veranderen dus van uitzicht. Niets nieuws hoor ik jullie denken. We hebben allemaal al gif-afbeeldingen gezien die bewegen. Klopt, op die manier dynamisch is dan ook niet speciaal. Maar het wil net dat deze dynamische NFT’s veranderen omwille van externe gebeurtenissen.

En dan komt Koii weer met zijn attention economy op de proppen. Want dynamische NFT’s kunnen van uiterlijk veranderen omdat ze veel of weinig aandacht (views) krijgen.

koii network narcissus flower image

Ter illustratie van deze innovatie bedachten ze de Narcissus Flowers. NFT’s van bloemen die, net zoals de Griekse god Narcissus, blij worden en bloeien wanneer ze veel views krijgen, maar ook verwelken wanneer ze weinig of geen aandacht krijgen. De eigenaar van de Narcissus NFT wordt betaald in KOII voor de aandacht die zijn of haar bloem krijgt. De mogelijkheden van NFT’s worden plots nog veel uitgebreider!

Proofs of real traffic and attention

Om het monitoren van het verkeer naar content in goede banen te leiden en vooral om er voor te zorgen dat er geen misbruik gemaakt kan worden, moesten ze bij Koii op zoek naar oplossingen. Daarom zijn er in het Koii Network nodes, bundlers en witness nodes die moeten verifiëren of het verkeer dat de content bezoekt legitiem is en niet van bots afkomstig is.

Proofs of Real Traffic – PoRT (bron: Koii Network Light Paper)

En wat met de tokenomics?

Volgens het lightpaper van Koii Network zullen er bij de lancering 10 miljard tokens worden gemint. Van dat aantal zullen er in eerste instantie iets meer dan een half miljard in omloop komen. Na een jaar moeten dat er bijna 4 miljard worden, na twee jaar ongeveer 7 miljard. Er zullen per dag 1000 KOII gemint worden. Samen met een vooropgestelde burn rate zal dat een inflatie ratio van gemiddeld 3,65% geven.

KOII Tokenomics (Bron: koii.network/tokenomics.pdf)

Het KOII token zal gebruikt worden om het netwerk te gebruiken. Wil je een NFT minten, dan zal je daar een hoeveelheid KOII én AR (Arweave token) voor nodig hebben. Wil je mee het netwerk verifiëren als node, dan heb je KOII nodig om te staken. Producten die gebouwd worden op het Koii Network zullen geprijsd worden in KOII. Er zal naar verluidt ook een governance onderdeel aan het token gegeven worden. Gebruikers zullen dus mee kunnen beslissen over de toekomst van het netwerk.

Conclusie

Het KOII Network is een ambitieus plan met interessante innovaties, specifiek de atomic en dynamic NFT’s. De nauwe samenwerking met Arweave en de resem investeerders die zich al achter het project hebben gezet, kunnen tekenend zijn voor de mooie toekomst die het grote kapitaal in dit project ziet. Het durfkapitaalfonds dat de private sales in goede banen leidt, Fenbushi Capital, heeft niemand minder dan Vitalik Buterin in zijn team.

Kleinere garnalen zullen kunnen meedingen in de public sale die binnenkort gehouden zou worden. Wanneer dat precies zal zijn, hebben we echter niet gevonden. Een roadmap vonden we helaas ook nergens terug.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!