FCA crypto-derivaten

Voorzitter van FCA vraagt om meer macht over crypto-markt

Charles Randell, voorzitter van de Financial Conduct Authority, heeft ervoor gepleit dat de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk meer macht krijgt bij zijn inspanningen om toezicht te houden op de promotie van cryptocurrencies.

In een toespraak op 6 september op het Cambridge International Symposium on Economic Crime, riep Randell op tot veranderingen die de financiële toezichthouder in staat zouden stellen actie te ondernemen tegen misleidende crypto-advertenties. Hij zei dat het “absoluut noodzakelijk” is dat dergelijke promoties de risico’s benadrukken, en dat ze niet de indruk mogen wekken dat de token zelf gereguleerd is. Hij voegde hier aan toe:

“En aangezien deze promoties bijna allemaal online zijn en vaak worden gedaan door niet-identificeerbare promotors in andere rechtsgebieden, is het absoluut noodzakelijk dat alle regelgeving op dit gebied betaalde advertenties op online platforms dekt.”

Hij benadrukte in zijn toespraak de acties van Kim Kardashian, die onlangs werd betaald om Ethereum Max via Instagram te promoten aan haar 250 miljoen volgers. Randell benadrukte ook het “risico van besmetting van de gereguleerde activiteiten van geautoriseerde bedrijven door niet-gereguleerde activiteiten in digitale tokens” – schijnbaar in verwijzing naar de toenemende inspanningen van financiële dienstverleners om cryptohandel aan klanten aan te bieden.

Dit punt is met name relevant voor de fintech-sector. Europese investerings-applicaties zoals Freetrade, Plum en Trade Republic hebben zich onlangs toegewijd aan het bouwen van crypto-tools, terwijl de neobank Revolut in juni Dogecoin aan zijn aanbod heeft toegevoegd. Randell zei hier het volgende over:

“Het is essentieel dat de raden van bestuur van door FCA geautoriseerde bedrijven kunnen laten zien hoe ze de risico’s hebben aangepakt die niet-gereguleerde activiteiten met betrekking tot digitale tokens kunnen vormen voor die bedrijven: zowel voor hun gedrag als voor hun prudentiële soliditeit.”

Randells opmerkingen komen tijdens een doorlopend overleg door H.M. Treasury, het Britse ministerie van Financiën, die pleit voor strengere regulering van bepaalde crypto-advertenties. Tevens houdt de FCA momenteel een register bij van op crypto gerichte bedrijven die voldoen aan de antiwitwasvereisten, evenals een voorlopige lijst van aanvragers die wachten op goedkeuring.

De FCA verbood tevens de marketing van cryptoderivaten aan particuliere beleggers in oktober 2020. Echter toonde de recente worsteling met Binance de moeilijkheden aan waarmee de toezichthouder wordt geconfronteerd bij het reguleren van de sector. Zo gaf de FCA in augustus in een memo toe dat het “niet in staat” was om toezicht te houden op Binance.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN