Cryptoderivaten zijn nu officieel verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gisteren ging het eerder genomen besluit vanuit de Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk om cryptoderivaten en ETN’s te verbieden eindelijk van kracht. De FCA kondigde het verbod aanvankelijk aan in oktober 2020, na een jarenlange overweging van de zaak. Destijds voerde de FCA aan dat cryptoderivaten niet geschikt waren voor particuliere beleggers die het risico liepen aanzienlijke verliezen te lijden.

In een reactie op het besluit toen het verbod woensdag van kracht werd, vertelde Ian Taylor, voorzitter van de zelfregulerende handelsgroep CryptoUK, het volgende aan Cointelegraph:

“De toezichthouder is duidelijk gefocust op consumentenbescherming, en terecht. Derivaten maken een hefboomwerking mogelijk – waardoor beleggers hun winsten maar evengoed hun verliezen kunnen vergroten. De FCA heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat retailbeleggers worden blootgesteld aan aanzienlijke verliezen en volatiliteit, die ze mogelijk niet volledig goed in zullen schatten.”

Taylor beschuldigde de FCA echter van de karakterisering van particuliere beleggers in cryptoderivaten als “eenvoudig”. De CryptoUK-voorzitter merkte ook op dat de FCA had kunnen kiezen voor strengere leverage-limieten, die vergelijkbaar zijn met de beperkingen op CFD’s, in plaats van een algemeen verbod op te leggen.

Nu het verbod van kracht is, kunnen cryptoderivaten niet langer worden opgenomen in individuele spaarrekeningen, of ISA’s en zelfbelegde persoonlijke pensioenen, of SIPP’s. Er zijn echter zorgen dat de verschuiving investeerders zou kunnen aanzetten tot ongereguleerde aanbiedingen in andere rechtsgebieden die nog grotere risico’s met zich meebrengen voor particuliere beleggers dan de producten die eerder in het VK werden aangeboden.

Ten tijde van de eerste aankondiging van het verbod wezen sommige critici van de beslissing op mogelijke negatieve implicaties voor de acceptatie van cryptovaluta in het VK. Simon Peters, een crypto-analist bij het multi-asset investeringsplatform eToro wees deze angsten van de hand en zei tegen Cointelegraph het volgende:

“In mijn ervaring met onze Britse klanten met een hoger eigen vermogen bij eToro, willen de meesten het eigenlijke crypto-actief aanhouden in plaats van een derivaat zoals een CFD te verhandelen, aangezien ze het nut erkennen van het aanhouden van het onderliggende crypto-actief.”

De acceptatie van cryptovaluta lijkt inderdaad toe te nemen in het VK. In juni 2020 schatte de FCA dat het eigendom van cryptocurrency onder de volwassen bevolking 2,6 miljoen bedroeg. Deze crypto-adoptie verschuift ook naar de institutionele kant, aangezien de in het VK gevestigde investeringsmanager Ruffer onlangs 2,5% van zijn activabasis naar Bitcoin heeft verplaatst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!