Wanneer is de beste tijd om Bitcoin te kopen? “Ben ik al te laat of kan ik nog instappen?”

Dat is waarschijnlijk één van de meest gestelde vragen van vrienden of kennissen over Bitcoin. Meestal durf ik dan eerlijk gezegd niet altijd een klaar en duidelijk “ja” of “nee” meegeven. Ik ben namelijk géén financieel adviseur. Die rol wil ik al zeker niet op mij nemen bij mijn vrienden of familie.

Er bestaan natuurlijk ook van die standaardantwoorden zoals: De beste tijd om te kopen was gisteren. De tweede beste tijd om te kopen is vandaag.

En hoewel daar ook wel ergens een waarheid in zit, kan het natuurlijk veel genuanceerder. Op heel lange termijn, en dan spreken we over jaren, geloof ik rotsvast in het economisch model en de “bullish case” van Bitcoin. De absolute schaarste, de vierjaarlijkse halveringen van het aanbod zijn maar twee van de voordelen die Bitcoin heeft t.o.v. andere lange termijn beleggingen.

Even terug in de tijd

Een handige tool die ik sinds kort ontdekte, kan misschien wel helpen om te overtuigen. Cryptostart.nl heeft namelijk een winst-tijdmachine module. Ik nodig je graag even uit om terug te denken aan die eerste keer dat je van Bitcoin hoorde. Bij mij was dat ergens in maart 2016. Volgens de winst-tijdmachine was de prijs toen $417,69. Had ik toen voor $1000 gekocht, dan was die vandaag $115.247,50 waard.

Eerlijk gezegd worden we daar niet bepaald gelukkig van. Maar het toont wel aan dat als we toen niet getwijfeld hadden en zelfs maar een relatief klein bedrag geïnvesteerd hadden, dat het zonder twijfel de allerbeste financiële beslissing van ons leven tot nog toe geweest was. Kleine nuance: we hadden de investering ook wel moeten hodlen door enorme dalen en pieken heen.

De winst tijdmachine maakt tegelijkertijd ook de vergelijking met aandelen zoals Facebook, Amazon, Apple en Netflix. Dat hadden ook mooie investeringen geweest met gemiddelde winstpercentages tussen 230% en 500%. Maar dat komt nog niet aan de knieën van de 11000%+ winst die we hadden gemaakt met Bitcoin.

Wil dat daarom zeggen dat je nu onmiddellijk moet kopen?

Wel nee of misschien toch wel. Het hangt allemaal af van je eigen instelling of noodzaak. Heb je tijd en bezie je dit als een langetermijn investering? Dan is het misschien wel opportuun te wachten tot we terug in een bearmarkt gesukkeld zijn. Sinds de corona flashcrash in maart 2020 is de Bitcoin prijs namelijk alweer met meer dan 1100% gestegen. Een berenmarkt kunnen we het dus absoluut niet noemen.

De vraag van één miljoen blijft dan natuurlijk wel: Hoe hoog zal de prijs nog stijgen? Of is de prijs al getopt en zijn we al in een berenmarkt beland? Wederom ben ik zeker geen helderziende, dat is niemand overigens, dus dé waarheid heb ik niet in pacht. Ik bekijk dan liever zoveel mogelijk scenario’s, probeer daar een plan mee te maken en me daaraan te houden.

Veel markten, zoals die van aandelen, goud en ook die van Bitcoin verlopen in cyclussen. Van diepe dalen vol ongeloof, woede en depressie over periodes van hoop en optimisme tot de absolute euforie. De kunst is te weten wanneer de prijs zich in het diepste dal bevindt, want vanaf daar is er de grootst mogelijke winst mogelijk.

Weet je nog wanneer je absoluut niets in het nieuws hoorde over Bitcoin? Of misschien enkel dat er weer eens een scherpe daling geweest was. Dat is het allerbeste moment om te kopen. Maar wanneer dat is, dat kan niemand precies voorspellen.

Maar waar bevinden we ons dan nu in de cyclus? Want toegegeven, de bovenstaande grafiek ziet er schokkend gelijkaardig uit aan die van Bitcoin van de voorbije twee jaren (geen toeval!). Wel, sommige zullen beweren dat we ons nog tussen “Hope” en “Optimism” bevinden en geloven dat de echte piek nog moet komen.

Anderen zullen dan weer zeggen dat we ons bij “Complaceny”, “Anxiety” of “Denial” bevinden. Voorbije de grootste piek dus en op de terugweg naar nieuwe dalen.

Dollar cost averaging: kleine aankopen spreiden door de tijd

Een andere manier om de schommelingen over lange termijn teniet te doen, is op vaste tijden aan te kopen. Of de prijs nu hoog of laag noteert, elke maand koop je bijvoorbeeld voor €100 aan Bitcoin. Die zet je ergens weg, liefst in eigen beheer natuurlijk en houd je bij tot wanneer je op pensioen gaat. Dat heet dollar cost averaging. Omdat je op één moment hoog inkoopt en op een ander moment laag, zal je gespreid door de tijd een mooie gemiddelde aankoopprijs bekomen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over wanneer het nu een zo goed mogelijk inkoopmoment was.

Dit was de beste raad die ik jullie graag meegeef. Als je een financiële investering in Bitcoin wil doen, doe dat dan weloverwogen en met geld dat je in het allerslechtste geval kan missen. Want hoe hoger de mogelijke winsten, hoe groter de risico’s. Neem je tijd, lees en leer er over en maak dan je beslissing!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!