Pompliano: waarom de wereld Bitcoin nodig heeft nu Western Union Afghanistan verlaat

De mede-oprichter van Morgan Creek Digital, Anthony Pompliano, zei onlangs in een interview met CNBC “ga eruit en ga weg” tegen mensen die hebben geïnvesteerd in oude geldtransfer bedrijven. Pompliano kwam met deze reactie vanwege het besluit van Western Union om haar diensten in Afghanistan op te schorten, na de overname van Kabul door de Taliban.

In plaats daarvan bracht Pompliano het punt naar voren dat mensen Bitcoin (BTC) moeten gebruiken voor verzendingen zonder kosten via het Lightning Network (LN). Hij zei het volgende tijdens het interview:

“Als je kijkt naar iets als #Bitcoin, het maakt het voor iedereen mogelijk om via het Lightning Network centen, letterlijk centen, overal ter wereld gratis en onmiddellijk te verzenden.”

Daarnaast heeft Bitcoin een extra voordeel dat het ongecensureerd is. In onzekere situaties, zoals die momenteel in Afghanistan te zien zijn, kan het het verschil maken tussen leven en dood.

Tijdens het interview met CNBC werd Pompliano gevraagd hoe snel traditionele geldtransfer bedrijven, zoals Western Union, marktaandeel kunnen verliezen of irrelevant konden worden vanwege Bitcoin en het LN.

Pompliano zei dat hij geen tijdschema had voor wanneer dat zou gebeuren. Echter benoemde hij wel de sterke kanten van Bitcoin ten opzichte van traditionele geldtransfer bedrijven. Zo zou het LN de onmiddellijke overdracht van kleine bedragen wereldwijd toestaan, en in sommige gevallen zelfs zonder transactiekosten.

“Als je kijkt naar zoiets als Bitcoin, kan iedereen via het Lightning Network overal ter wereld gratis centen, letterlijk centen, verzenden met onmiddellijke afwikkeling.”

Het niet hoeven betalen van transactiekosten hadden betrekking op het gebruik van LN-diensten via de Strike-app. Volgens de sectie veelgestelde vragen zijn er weinig tot geen kosten voor LN transacties.

“De kosten voor het Lightning Network zijn minimaal en zullen hooguit een paar cent per transactie kosten. We raden aan om waar mogelijk Lightning te gebruiken om transacties uit te voeren, aangezien er weinig tot geen kosten verbonden zijn aan een betaling via Lightning.”

Het is een kwestie van leven en dood

Net als veel andere landen in de wereld is de geldstroom van buitenlandse migrerende werknemers een soort reddingslijn voor veel Afghanen. De economie van Afghanistan is sterk afhankelijk van vrienden en familie in het buitenland die geld naar huis sturen.

De opschorting van Western Union komt dan ook als een harde klap aan voor de lokale bevolking. Western Union merkte op dat het de situatie in Afghanistan in de gaten houdt en te zijner tijd een update zal geven.

“Western Union begrijpt de dringende behoefte die mensen hebben om geld te ontvangen, en we zijn vastbesloten om de operaties voor onze klanten in Afghanistan te hervatten als de omstandigheden dit toelaten.”

Pompliano bekritiseerde de stap van Western Union en merkte op dat het geldtransfer bedrijf een beslissing maakt om hun diensten terug te trekken op een moment dat de mensen het het meest nodig hadden.

“Toen ze letterlijk miljoenen mensen nodig hadden, trokken ze het land uit. Ze zijn ermee gestopt om het te steunen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!