Eurex zal Europa’s eerste Bitcoin-futures aanbieden

Hoewel de Amerikaanse regelgevers nog steeds terughoudend zijn met betrekking tot de goedkeuring van een ETF, zet Europa al stappen door de eerste Bitcoin-futures te lanceren vanuit de ETC Group, een toonaangevende leverancier van door digitale activa gedekte effecten. Volgens een aankondiging zal Europa’s grootste derivatenbeurs, Eurex, op 13 september 2021 de eerste Bitcoin ETN-futures (exchange-traded note) aanbieden.

Het nieuwe product geeft beleggers toegang tot toekomstige contracten op basis van BTCetc Physical Bitcoin (BTCE) van de ETC Group, ’s werelds eerste op de beurs verhandelde product. Volgens het bedrijf zal het futures-contract worden verhandeld en fysiek worden geleverd in BTCE, dat op zijn beurt weer 100% wordt ondersteund door Bitcoin (BTC).

De push voor een Bitcoin-futures-optie komt nadat de institutionele vraag in Europa is gestegen. Randolf Roth, lid van de raad van bestuur van Eurex, zei het volgende:

“Gezien de groeiende institutionele vraag naar veilige blootstelling aan Bitcoin, zijn we verheugd om deze Bitcoin ETN-futures te gaan noteren op onze gereguleerde handels- en clearinginfrastructuur bij Eurex. Deze stap zal een groter aantal marktdeelnemers in staat stellen om Bitcoin te verhandelen en af ​​te dekken, waarbij deze nieuwe toekomst op dezelfde manier wordt behandeld als elk ander derivatencontract in termen van centrale clearing, verrekening en risicobeheer.”

Bradley Duke, CEO van ETC Group, reageerde op de aankondiging met het volgende:

“De aankondiging dat Eurex een futures-contract op basis van BTCE zal vermelden, is een game changer, het vestigt BTCE stevig als de benchmark Bitcoin ETP en het go-to-product voor de prijsontdekking van Bitcoin. We zien de selectie van BTCE door Europa’s grootste derivatenbeurs als een erkenning van de kwaliteit van het product en zijn enorme wereldwijde liquiditeit. Omdat BTCE volledig fungeerbaar is met de onderliggende bitcoin, betekent dit ook dat fysieke afwikkeling van het futures-contract mogelijk is via het standaard creatie- / inwisselmechanisme van BTCE.”

In vergelijking met de Verenigde Staten blijkt Europa een vriendelijkere omgeving te zijn voor cryptoproducten nadat de institutionele vraag naar producten die aan cryptocurrencies zijn gekoppeld enorm is gestegen. Zo werd eerder al duidelijk dat in Duitsland gevestigde institutionele fondsen tot 20% van hun portefeuilles aan digitale activa kunnen toewijzen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!