BitMEX bereikt schikking van $100 miljoen met CFTC en FinCEN

De bekende cryptocurrency-beurs BitMEX heeft een schikking van $100 miljoen bereikt met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), volgens een verklaring van het bedrijf.

Afgelopen herfst werd BitMEX beschuldigd van het opzettelijk ontduiken van de Amerikaanse regelgeving. Net als de meeste andere populaire cryptocurrency-beurzen, heeft BitMEX zijn hoofdkantoor in het buitenland en regelgevers beweerden dat het bedrijf Amerikaanse handelaren toestond om zijn platform te gebruiken zonder volledig te voldoen aan de antiwitwas- en KYC-vereisten. Door bepaalde identificerende informatie over zijn klanten niet te verzamelen, heeft BitMEX volgens de CFTC de Bank Secrecy Act geschonden.

De beurs heeft mogelijk deze civiele aanklachten van de CFTC en FinCEN afgehandeld, maar er is ook een afzonderlijke, lopende strafzaak tegen topmanagers van BitMEX. Deze zaak blijft in volle gang: Arthur Hayes, ooit de CEO van BitMEX en een Bitcoin-miljardair, gaf zichzelf in april weer aan en zal volgend jaar worden berecht.

Het toestemmingsbevel van vandaag verbiedt BitMEX om bepaalde soorten crypto-investeringscontracten in de Verenigde Staten te verkopen zonder zich te registreren bij de CFTC.

Het bedrijf zal $100 miljoen betalen als boete om de aanklachten die in oktober vorig jaar tegen het bedrijf waren ingediend op te lossen. $80 miljoen zal worden betaald aan FINCEN en de CFTC, terwijl $20 miljoen opgeschort en gecompenseerd kan worden nadat het bedrijf zich bezighoudt met de aanbevelingen van de toezichthouders.

BitMEX-CEO Alexander Höptner schreef dat het bedrijf zijn diensten wil uitbreiden en zijn wervingspraktijken wil diversifiëren. Hij voegde eraan toe dat het in het verleden plaatsen van deze juridische aanklacht “onze evolutie alleen maar zal versnellen en ons stevig op het juiste pad zal zetten”.

Het nieuws komt slechts een dag nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een schikking heeft aangekondigd met een andere grote beurs, Poloniex. Die partijen bereikten een schikking van 10 miljoen dollar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!