Cryptomiljonairs maar er niets mee kunnen doen: Amerikaanse familie vraagt om hulp

Verhalen van mensen waar het noodlot heeft toegeslagen zijn in de cryptowereld nooit ver weg te denken. Iets soortgelijk overkomt ook de familie Williams uit Washington DC. Zij zien 3,000 Ethereum (ETH) munten in hun wallet maar kunnen er niets mee doen.

In 2014 kochten Art en Yuki Williams tijdens een pre-sale Ethereum via Coinbase met 1,5 Bitcoin (BTC) en kregen hiervoor 3,000 ETH munten. Tijdens het proces werd een paswoord gecreëerd in de vorm van een JSON bestand. Volgens Art werd hen toen opgedragen de computer 1,5 uur aan te laten staan om het JSON bestand te kunnen downloaden. Echter werd dat proces volgens Art nooit afgerond en kreeg de familie Williams nooit het betrokken JSON bestand.

Bovendien werd er vanuit de Ethereum Foundation nooit een back-up JSON bestand per email verstuurd. Dat stond nochtans wel te lezen in de procedurebeschrijving bij de aankoop. Dat belangrijke bericht claimt de familie dus nooit ontvangen te hebben. De familie heeft dus nooit een back-up gekregen voor de wallet die ze aanmaakten. Op dit moment kan de familie wel het saldo van de wallet bekijken, maar geen verdere bewerkingen of transacties doen.

Op het moment van schrijven zouden de 3,000 ETH bijna $6 miljoen waard zijn. Geen wonder dus dat het jonge gezin alles uit de kast haalt om de foutieve wallet te activeren.

Op zoek naar hulp

Ze schakelden daarom een advocatenkantoor in dat hen zou begeleiden in het zoeken naar een oplossing. Dit moet volgens hen via het Zwitserse gerecht gebeuren, aangezien de Ethereum Foundation van Vitalik Buterin in Baar, Zwitserland gevestigd is.

De familie probeerde het probleem eerst zelf op te lossen door middel van een duidelijk uitgeschreven, met screenshots en bewijsmateriaal, gestaafde e-mail. Art werd verteld dat ze het probleem zouden oplossen, echter is dat op dit moment nog niet gebeurd.

De laatste stap die het gezin nu nog kan nemen, is een rechtszaak in Zwitserland aan te spannen tegen de Ethereum Foundation. Dat is helaas een bijzonder dure onderneming. Het jonge gezin startte daarom een crowdfunding campagne bij GoFundMe. Tot op dit moment werd er al $340 van de gehoopte $250k opgehaald.

Niet de eersten

De familie Williams zijn natuurlijk niet de eersten die een belangrijk bestand nooit gekregen of verloren hebben. Zo is er het verhaal van de Britse man die per ongeluk een harde schijf met daarop 7,500 BTC, bij het afval deed. Of de man die van computer wilde veranderen en belangrijke wachtwoorden vergat over te nemen. Experten zijn het er daarom roerend over eens dat je altijd een back-up maakt van wachtwoorden en login gegevens.

Na herhaaldelijk contact met de Ethereum Foundation en experten is de familie voorlopig geen stap verder. Er bestaan tot op dit moment ook nog geen beschermende maatregelen voor dit soort problemen. Anders dan bij gereguleerde banken zijn consumenten niet beschermd en ben je zelf verantwoordelijk voor een adequate beveiliging van je investering.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!