Coinbase aangeklaagd door een van de aandeelhouders vanwege effectenfraude

Aandeelhouder Donald Ramsey heeft als individuele eiser en namens andere slachtoffers een class action-rechtszaak voor effectenfraude ingediend tegen Coinbase, zijn CEO Brian Armstrong, CLO Paul Grewal en verschillende andere senior executives, samen met durfkapitaalfinanciers. Het heeft de aanklacht ingediend voor naar verluidt dubbelzinnigheid en bedrieglijkheid over de financiële situatie en veerkracht van het bedrijf als een crypto-handelsplatform, vóór de openbare vermelding.

“De rechtszaak is donderdag ingediend door het advocatenkantoor van de verdachte, Scott + Scott, bij de rechtbank in Noord-Californië. De advocaten van de gedaagde hebben hun claims onder de Securities Act van de Verenigde Staten geclaimd, met het vereiste bewijsmateriaal verzameld uit de regelgevende documenten van Coinbase aan de Securities and Exchange Commission (SEC), persberichten van het bedrijf, analistenrapporten en andere openbaar gemaakte informatie over de beurs.”

Ramsey beweert dat Coinbase en zijn leidinggevenden “materieel misleidende verklaringen” hebben afgelegd in hun aanbiedingsdocumenten op het moment van openbare notering en de efficiëntie en veerkracht van Coinbase ondersteunden met verklaringen die “een redelijke basis misten”. De aanklacht luidt als volgt:

“Ten tijde van het Aanbod: (1) had de Vennootschap een aanzienlijke geldinjectie nodig; (2) Het platform van het bedrijf was vatbaar voor verstoringen op het serviceniveau, die zich steeds vaker voor zouden doen naarmate het bedrijf zijn diensten opschaalde naar een groter gebruikersbestand.”

Binance

Bovendien wijst de rechtszaak erop dat zodra de verschillen tussen de valse claims en de realiteit openbare informatie werden, de aandelenkoers van Coinbase tegelijkertijd begon te dalen. Verwijzend naar gebeurtenissen in het midden van mei, toen Coinbase de geldbehoefte van het bedrijf toegaf en plannen onthulde om meer dan $1,25 miljard op te halen via een verkoop van converteerbare obligaties. De eiser benadrukte dat Coinbase-aandelen een steile daling van meer dan 10% zagen in de tijdspanne van twee handelssessies.

Er zijn ook claims van technische problemen in de Coinbase-interface op 19 mei. Handelaren probeerden zich terug te trekken tijdens een uitverkoop in de crypto-markt en ondervonden vertragingen en verloren hierdoor geld.

De aanklacht vermeldde het volgende, verwijzend naar een Forbes-rapport over de aankondiging van de verkoop van obligaties:

“Beleggers waren waarschijnlijk ook verrast door de timing van de uitgifte, aangezien Coinbase net medio april naar de beurs ging via een directe notering (waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven of kapitaal wordt opgehaald), wat aangeeft dat er geen contant geld voor nodig was. Dus de beslissing van het bedrijf om iets meer dan een maand later obligaties uit te geven, roept waarschijnlijk wat vragen op.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!