El Salvador kan voor problemen gaan zorgen op het Bitcoin-netwerk, aldus JPMorgan

Een team van analisten bij de Amerikaanse bankgigant JPMorgan heeft zijn bezorgdheid geuit over de toegenomen druk op het Bitcoin-netwerk als gevolg van de grootschalige adoptie van de koningsmunt in El Salvador. Dit volgens een artikel dat gisteren op Bloomberg verscheen.

De bank benadrukt zijn bezorgdheid over de illiquiditeit van het Bitcoin-netwerk, aangezien meer dan 90% van alle munten al meer dan een jaar niet verplaatst is, met een “aanzienlijke en stijgende fractie die wordt aangehouden door portefeuilles met een lichte omzet”, stelt het rapport. Naast het afnemende aantal munten dat liquiditeit kan bieden, zou een grotere acceptatie in El Salvador een aanzienlijk deel van het bestaande transactievolume in beslag nemen. Het rapport geeft het volgende aan:

“De dagelijkse betalingsactiviteit in El Salvador zou ~ 4% van het recente on-chain transactievolume vertegenwoordigen en meer dan 1% van de totale waarde van tokens die in het afgelopen jaar tussen wallets zijn overgedragen.”

Het rapport besluit met de opmerking dat verminderde liquiditeit en toegenomen dagelijks gebruik aanzienlijke beperkingen met zich mee kunnen brengen voor het potentieel van het Bitcoin-netwerk als betaalmiddel.

Binance

Zijn deze zorgen terecht?

Hoewel deze zorgen in theorie correct zijn, worden er echter al mechanismen ingevoerd om een ​​aantal van de problemen aan te pakken die in het rapport naar voren komen. Een voorbeeld hiervan zijn Layer-2-schaalnetwerken, die congestie op de Bitcoin-blockchain kunnen verminderen, terwijl ook de kosten voor het overboeken van geld worden verlaagd. In El Salvador zijn Layer-2-netwerken zoals het Lightning Network en RSK al geadopteerd via initiatieven zoals Bitcoin Beach.

President Nayib Bukele heeft ook bevestigd dat de Salvadoraanse regering haar eigen Bitcoin-portemonnee met de naam Chivo zal lanceren (elke volwassen burger komt in aanmerking voor een Bitcoin-airdrop van $30 in hun portemonnee). De door de overheid gesteunde portemonnee zal Layer-2-schaaloplossingen bevatten en gebruikers in staat stellen om gratis Bitcoin en Amerikaanse dollars te verzenden.

Nu er nog niets is afgerond, zijn er nog steeds veel onzekerheden rond de acceptatie van Bitcoin in El Salvador. De technologie voor succesvolle adoptie wordt echter al gebruikt. De echte vraag is of de regering in staat zal zijn het land voldoende voor te bereiden voordat de wet op 7 september van kracht wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!