EU van plan om nieuw agentschap op te richten om cryptocurrencies aan te pakken

De Europese Unie is, volgens een artikel van Reuters, van plan om een nieuw agentschap op te richten om het witwassen van geld aan te pakken en transparantieregels voor cryptocurrencies in te voeren.

Het nieuwe voorstel van de EU wil dat aanbieders van cryptodiensten, zoals beurzen, de gegevens verzamelen en toegankelijk maken van degenen die transacties uitvoeren, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar documenten die het had ingezien.

Het rapport gaat verder met stellen dat momenteel de overdrachten van cryptocurrencies niet opgenomen zijn in de regels voor financiële diensten van de Europese Unie. Een gebrek aan regels “stelt houders van crypto-activa bloot aan risico’s voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme”, aldus de documenten.

De EU heeft momenteel geen initiatief lopen om zwart geld te stoppen, maar vertrouwt eerder op de toezichthouders van haar leden. Die toezichthouders werken niet altijd volledig mee aan de EU-regels, stelt het rapport.

Binance

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, stelt daarom een ​​Anti-Money Laundering Authority (AMLA) voor die met de nationale autoriteiten gaat samenwerken om misdaad te bestrijden.

Hoewel deze aankondiging een nieuwe ontwikkeling is, leggen sommige landen in Europa toch al regels op die gericht zijn op het gebruik van cryptocurrencies bij het witwassen van geld. De Britse Financial Conduct Authority heeft vorige maand een waarschuwing afgegeven over de in het VK gevestigde entiteit van Binance, Binance Markets Limited, en gaf aan dat het “problemen” had met betrekking tot de antiwitwasprocedures van de cryptocurrency-beurs.

Daarnaast is eerder deze week bekend geworden dat gebruikers van Binance geen euro-stortingen meer kunnen doen via SEPA. Hoewel Binance de reden voor het tijdelijk stopzetten van SEPA-overdrachten niet specificeerde, vloeit de beslissing waarschijnlijk voort uit de regelgevende maatregelen die tegen het bedrijf zijn genomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!