Europese Centrale Bank digitale euro

Digitale euro zal de privacy beschermen, in tegenstelling tot stablecoins, aldus ECB bestuurslid

Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), is van mening dat een digitale euro de privacy beter beschermt dan een stablecoin die wordt uitgegeven door een groot technologiebedrijf. Hij gaf het volgende aan in een interview met de Financial Times:

“Als de centrale bank betrokken raakt bij digitale betalingen, zal de privacy beter worden beschermd  […] omdat we niet zijn zoals particuliere bedrijven. We hebben geen commercieel belang bij het opslaan, beheren of te gelde maken van de gegevens van gebruikers.”

Vorige maand zei de door Facebook gesteunde Diem Association dat er een proefversie van zijn stablecoin – een particuliere digitale valuta die 1:1 is gekoppeld aan een fiat-valuta – onderweg is. Panetta beschreef Diem, voorheen Libra, in het interview als een “instabiele munt”.

De digitale euro van de ECB zou daarentegen een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) zijn. Het is nog een voorlopig plan; Volgens ECB-president Christine Lagarde kan het minstens vier jaar duren. Uitwerken hoe de munt moet worden ontworpen, zou alleen al twee jaar duren, zei Panetta.

Panetta legde niet uit hoe een digitale euro de privacy zou beschermen, behalve dat de ECB niet zo hongerig zou zijn naar consumentengegevens als een particulier bedrijf. “De betaling wordt verwerkt, maar niemand in de betalingsketen heeft toegang tot alle informatie”, zei hij.

1xbit

Panetta pleit al langer voor een digitale euro

De opmerkingen van Panetta komen echter niet als een verassing, aangezien hij vorig jaar al aangaf dat de EU bereid moet zijn om een ​​digitale euro uit te geven. In een rapport belichtte hij de verspreiding van digitalisering in alle aspecten van het moderne leven, waardoor een toenemende vraag ontstaat naar directheid in consumentisme, werk en economische interactie. Panetta noemde digitalisering disruptief, met impact op het culturele, sociale en economische weefsel in het continent. Hij schreef het volgende:

“De manier waarop we betalen is geen uitzondering. Onze praktijken veranderen – in sommige landen snel. Nog niet zo lang geleden was contant geld de enige manier om direct te betalen. Het is nog steeds de dominante betaalmethode voor kleine bedragen. Maar de trend is in de richting van contantloze en contactloze betalingen. We doen steeds vaker aankopen met tap-and-go-kaarten, een app op onze telefoon of zelfs een smartwatch.”

Panetta riep tevens centrale banken over de hele wereld op om zich af te vragen of er een digitale valuta moet worden uitgegeven als aanvulling op contanten. Hij merkte het ontbreken van een volledig digitale valuta op als een potentiële blinde vlek voor digitalisering, en gaf aan dat de ECB moet overwegen om een ​​tegenhanger van de euro te creëren.

Hij ging verder en noemde de digitale euro een “urgente” kwestie en zei dat Europa klaar moet zijn om een ​​digitale valuta uit te geven “als en wanneer de ontwikkelingen dit nodig maken”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN